Wim Mertens - Best Of (1997)

België
Neoklassiek
Label: Crépuscule

1. Struggle for Pleasure (3:53)
  2. Birds for the Mind (4:43)
  3. Close Cover (3:15)
  4. Their Duet (3:28)
  5. Humility (2:54)
  6. Often a Bird (3:41)
  7. 4 Mains (3:10)
  8. No Testament (3:50)
  9. Iris (9:47)
  10. Hors-nature (3:14)
  11. Maximizing the Audience (6:48)
  12. The Scene (1:47)
Wim Mertens best of *****

Machtig , simpele maar doeltreffende muziek. Mertens z'n genialitiet is natuurlijk al af te leiden van de nokia tune maar er staan nog zo veel meer kleine meesterwerkjes op dit album. Dat ik dit album vergeten was , zeg , met stip in top 10.

Nouja, de tune op zich is niet van Nokia, maar Proximus, een Belgische GSMoperator. Hij schreef Struggle for Pleasure al in 1983 voor zijn gelijknamige album. En het is inderdaad geweldig. Later werd er ook weer zo'n remixje van gemaakt ...

Struggle for Pleasure en Close Cover (overigens ook een enorm mooi nummer, heel bekend ook) staan ook op één van de enkele scores die hij componeerde, namelijk Belly of an Architect. Opnieuw een combinatie van eerder werk en nieuwe stukken. Een review ervan kan je vinden op m'n site

Erg goede site trouwens

EVANSHEWSON
Velen zullen hun schouders ophalen en denken "Wim Mertens" wie is dat nu ook alweer ?

Terwijl ze zonder het te beseffen zijn thema's maar al te goed kennen, voorbeelden zijn legio, zie post van Bregt.

Blij dat ik deze destijds in de afprijsbakken vond en meenam. Ik was gewoon blij verrast!

* * * * 4 sterren, jawel, voor een Belg, dacht ik toch hé ?

avatar van shiral
Nooit gedacht dat ik dit mooi zou gaan vinden. Normaal gesproken luister ik nooit naar dit soort dingen. Maar wat een machtig geluid, het pakt me vanaf de eerste tot de laatste seconde. Ik ben blij dit getipt te hebben gekregen door een Belg, die weten wel wat muziek is!

avatar van Maestro B
Prachtige verzamelcd ... zijn later werk vond ik wat te experimenteel en ontoegankelijk.

Vorige week dinsdag, het drie keer uitgestelde concert van Wim Mertens (met ensemble) in Utrecht bijgewoond. Wim Mertens ken ik al van zijn eerste stappen in de muziekwereld met Soft Verdict begin jaren 80. Hij paste goed in een stroming met de minimalistische componisten Philip Glass, Steve Reich en Telly Riley. Het repeterende, maar zeker bij Wim Mertens zat er ook duidelijk een melodieuze kant aan. Verder ook gewone instrumenten (piano, gitaar, blaas- of strijkinstrumenten) met synthesizers. Dat leverde een paar prachtige platen op, die ik in die tijd daadwerkelijk heb omarmd, net zoals de muziek van Philip Glass.
In het concert was Wim Mertens samen met een strijkensemble gewapend met contrabas, cello, alt viool en twee violen. Ik had nog nooit Wim Mertens live meegemaakt, maar dat was wel wat wennen. Leeft helemaal in zijn muziek en maakt niet echt makkelijk contact met zijn publiek. Tussen de nummers loopt hij een rondje langs zijn ensemble en met zijn vinger wijst hij naar hen en ook naar het publiek. Dat is een beetje de communicatie.
Dat ging bijna mis na ongeveer 1 uur en een kwartier toen ze het podium verlieten, het publiek in dubio achterlatend. Was het afgelopen of misschien pauze ??? Totaal onduidelijk. Maar na een half uur kwamen ze weer terug, zodat je echt waar voor je geld kreeg.
Al met al was het een bijzonder mooi concert, waar heel veel van deze cd is gespeeld. Het is niet voor niets een best of, met veel nummers uit de begintijd van Wim Mertens.
Door het strijk ensemble kregen de nummers een iets ander uitvoering, maar die waren zeker evenwaardig aan de originele. De spanning was te voelen en de onderlinge samenwerking tussen de muzikanten helemaal voelbaar. Je zat als het ware op het puntje van je stoel.
Struggle OF Pleasure is zeer bekend en blijft een prachtig nummer. Close Cover heeft iets Einaudi achtig (ik weet dat ik hier mee bij sommigen wat op kan roepen, maar ik vergelijk Wim Mertens echt niet met deze muzikant).
Op deze best of is duidelijk hoe veelzijdig Wim Mertens is, ook qua instrumentatie.
Als je Wim Mertens wil leren kennen is dit een prima instapper.
Wim Mertens heeft ook wat ontoegankelijkere muziek gemaakt, ik heb een drie cd pakket van hem met zeer minimale pianoklanken. Daarvan heeft 37 cd's gemaakt. Ik heb ook nog een plaat van hem met enkel gitaar en ook één enkel met harp. Deze zijn allemaal moeilijker te doorgronden. Bij deze best of is juist de kracht de energie van herhaling en de ritmiek van sommige nummers.
Pracht cd van een authentieke artiest, die zeer productief is.