Nat Birchall Quintet - Live In Larissa (2014)

Alternatieve titel: Divine Harmony in Duende Jazz Bar

1 stem

Jazz
Uitgebracht in eigen beheer

1. John Coltrane (17:18)
  2. Divine Harmony (11:23)
  3. Return to Ithaca (13:37)
  4. Journey in Satchidananda (13:43)
  5. World Without Form (10:56)
  6. The Black Ark (11:55)
  7. Sacred Dimension (11:35)
Mssr Renard
5 sterren voor deze prachtige liveplaat.

Het eerste nummer van Bill Lee/Clifton Jordan zet wel de toon van deze plaat. Het origineel is een eerbetoon aan John Coltrane en dat is eigenlijk deze liveplaat ook: een eerbetoon aan Coltrane. Het leuke is dat Journey in Satchidananda weer een song is van Alice Coltrane. Een eerbetoon dus aan beide Coltranes.

De plaat swingt, bopt en is heerlijk spiritual in de rustige stukken, waarbij Nat ook percussie speelt ipv saxofoon. Verder zitten in dit kwartet Nick Blacka op bas (die bekender wordt bij GoGo Penguin), pianist Adam Fairhall, percussionist/vibrafonist Corey Mwamba en drummer Paul Hession.

Met name pianist Adam Fairhall krijgt enkele prachtige solo's om te spelen, erg mooi.
Ik heb deze versie: Nat Birchall Quintet - Live in Larissa (2019, Gatefold, 180gr., Vinyl) | Discogs, waarvan er wereldwijd 500 exemplaren zijn.

Nat Birchall heeft mij (nog) niet teleurgesteld, en doet dat ook niet met deze heerlijke dubbelaar. Een aanbeveling!

Mssr Renard
Ik zou graag de volgende users willen taggen: Dardan, Sandokan-veld, Tony en Soledad.

Dit is een fantastischem, broeierige plaat van een saxofonist die maar niet kan doorbreken (waarom?). Maar een directe lijn doortrekt van de begin jaren '70 postbop en spiritual jazz.

Alleen al kant 1 (nummer 1) is weergaloos. Nummer 4 (zonder harp) is een geweldige versie van deze Alice Coltrane song. De rest is allemaal van magische schrijvershand van Birchall zelf.

Soledad
Staat op het luisterlijstje!

avatar van spoon
Dit album heeft absoluut de potentie om volgend jaar bovenaan de jazz toplijst te staan. Prototype sfeervol spiritueel jazzalbum wat een heleboel mensen geweldig gaan vinden.

Persoonlijk heb ik niets met de scene rond Matthew Halsall, maar ik ben dan ook een chagrijnige jazz-snob en dat is een imago waar ik al jaren aan werk en dat ga ik dus niet zomaar opgeven.

Maar stiekumpjes vind ik dit dus ook wel een lekker plaatje..

Mssr Renard
Ik vind de scene rond Halsall ook nogal soft en soms een beetje té, maar Birchall is wel echt next level.