Rachael Dadd - We Resonate (2014)

1 stem

Folk
Label: Talitres

1. Make a Sentence (3:57)
  2. Strike Our Scythes (3:25)
  3. What Have You Made (2:59)
  4. I am Your Home (3:56)
  5. Our Arms (3:52)
  6. Animal Mineral (4:35)
  7. Bounce the Ball (3:20)
  8. Wake It (2:58)
  9. Three (3:44)
  10. Tap the Sap (3:25)
  11. Come Together (4:35)
  12. Let It Rise (3:05)
Rachael Dadd is een folkartieste uit Bristol, maar de wijze waarop ze om gaat met folk is zo verrassend en experimenteel dat folk lang niet de gehele lading dekt. De muziek is nog wel geworteld in de Britse folkmuziek, maar Rachael gaat daar op geheel eigen wijze mee om. Een stoet van muzikanten hebben het huis van Rachael in Bristol bezocht en een bijdrage geleverd. Maar als je ziet wat Rachel zelf allemaal bespeelt is dat ook niet mis : geprepareerde piano, ukelele, banjo gitaar, clarinet en percussie. Bij de muzikanten zijn ook een aantal zeer authentieke artiesten, zoals Rozi Plain.
Naast een veelvoud van instrumenten die vaak geprepareerd zijn, worden er ook gebruiksvoorwerpen bespeeld zoals een typemachine. Daar zorgt de echtgenoot van Rachael voor, de Japanse artiest Ichi.
Zelfs hun nog ongeboren dochter Shuki Shimasaki levert een bijdrage, de hartslag is opgenomen en wordt ook in de muziek gebruikt. Verder ook nog wat elektronica en je krijgt een ongelooflijk verrassend album voorgeschoteld. Het vreemde is dat het ondanks al die instrumenten toch redelijk sober lijkt, maar wel warm.
Het album is uitgegeven door het Franse independent label Talitres. Rachael heeft ook soms getourd met Francois and the Atlas Mountains , die ook een album op dit label hebben uitgegeven. Ook met Alessi's Ark is samengewerkt.

Vreemd dat Rachael Dadd hier nog zo onbekend is, het is spannende en verrassende muziek, folk op een totaal eigen wijze gebracht, waarbij de ukelele een belangrijke rol speelt. Je hoort er van alles in terug, jaren 60 psychedelica, maar ook Tori Amos en ook wel wat Franse zangeressen.
Zeker de moeite waard om dit te gaan ontdekken.