Long Night - Barren Land (2018)

Noorwegen
Label: Swiss Dark Nights

1. East of the Sun West of the Moon (5:24)
  2. The Night's Ablaze (4:53)
  3. Barren Land (4:50)
  4. On a Little Snowy Field (5:56)
  5. It's All Gone (5:23)
  6. Black River (7:20)
  7. Cold Light (3:39)
  8. The Rain Still Falls (5:38)
  9. Flickering Lights (4:31)
  10. The End Is Waiting * (4:31)
avatar van Alicia
Met Barren Land hebben de deathrock/gothic cowboys uit het hoge noorden weer een uitstekende collectie grimmige rocksongs op de markt gezet. Helaas staan er nu ook enkele tracks tussen die de mooie, onheilspellende sfeer weer enigszins teniet doen. Niet dat ik dit zo heel erg vind, want het zou zomaar kunnen dat de meer 'romantische' liedjes de bebaarde highwaymannen met hun vieze, lange jassen een beetje op afstand houden. Als de roodkoperen zon dan eindelijk achter de steile, grauwe rotswanden is verdwenen, kondigen zij echter in het geniep een ijzige nacht aan.

Voor de liefhebber van schimmige types als The Mission, Sweet Ermengarde, October Burns Black, The Flatfield, Der Himmel Über Berlin en vele, vele anderen.

avatar van Premonition
"Vieze lange jassen" en dan niet The Fields of Nephilim noemen als referentiepunt voor deze band?

avatar van Alicia
Ja, die natuurlijk ook! De lijst is lang!

Jean-Maurice
Ik ben het album nu aan het luisteren op bun Bandcamp. Klinkt niet slecht op het eerste gehoor maar ik twijfel nog; die rustigere nummers spreken mij ook wat minder aan, ik hou niet zo van ballads. Het gitaarwerk is wel geweldig evenals de zang.

avatar van Alicia
Ik twijfel nu niet meer zo heel erg. Het album is helaas alleen als cd verkrijgbaar en is dan weer duurder door de postzegeltjes, dus beluister ik 'm vaak op Spotify. Staat wel op de nominatie om te worden aangeschaft t.z.t.

De EP Long Night - Sorrow Returns is ook zeer de moeite waard.

Jean-Maurice
Ik vind THE ROPE veel beter, ben ik nu aan het luisteren op hun Bandcamp. Is vanaf 3 mei verkrijgbaar bij de webshops.

avatar van Alicia
Ja, die hebben nu ook een mooi album!

Geweldig album! Ik hoor zelfs invloeden van Pink Floyd terug in de wat rustigere songs (On a Little Snowy Field). Album besteld. De bandleden zijn wel al langer bezig in de scene lees ik net. Ze waren o.a. lid van bands als The Morendoes, Elusive, Desspo, Theatre Of Tragedy en Tristania. Voornamelijk gothic rock/metal bands uit de jaren 90 en het eerste decennium van deze eeuw. Die ervaring hoor je hier wel terug.

avatar van Alicia
Ik heb dit album inmiddels ook! Er komen zelfs details in de muziek tevoorschijn die ik op Spotify niet eerder hoorde (hi-res versie). Prima muzikanten!

Alicia schreef:

Hoe weet ik of een album hi-res is? Kan het bij Discogs nergens terug vinden. Heb je de reissue van dit jaar want die heb ik ook besteld.

Yep!

Oké! Ben ik nog benieuwder. Is er code voor hi-res? Bij Discogs staat meestal een uitgebreide beschrijving van de productie van een album maar niet dat het hi-res is maar wellicht zie ik iets over het hoofd?

avatar van Alicia
Het digitale album is in ieder geval hi-res. Dat zijn echt flinke bestanden, de grootte is ook afhankelijk van de lengte van het liedje. Dat zie ik allemaal vermeld staan op mijn speler. Of het op cd hi-res is durf ik niet te zeggen. Nee, er is geen code anders dan 24 bit/96kHz (of soms zelfs 192kHz). Op cd is het meestal 16 bit/44,1kHz. Nou ja, het zal wel goed klinken op cd, hoor!

Het album afgelopen weekend binnengekregen. Wat een geweldige productie! De afsluiter Flickering Lights vind ik de zwakste song op dit album maar dan blijft nog 43 minuten goede postpunk/gothic rock over om van te genieten. Tel daarbij de prima bonustrack op en je zou nummer 9 kunnen vergeten. Voorlopig staat dit album op repeat.

Er staan drie (ballad) songs op: On a Little Snowy Field, Black River (te lang) en Flickering Lights die ik niet vind passen op een gothic rock album dat het pretendeert te zijn. Een kwestie van smaak uiteraard, maar bij deze tracks heb ik de neiging te gaan skippen. Daarom een halfje eraf.