Paul Young - Rock Swings (2006)

Alternatieve titel: On the Wild Side of Swing

Pop / Soul
Label: Sony

1. Tainted Love (3:27)
  2. Bennie and the Jets (4:08)
  3. Enter Sandman (4:32)
  4. Why Does It Always Rain on Me (4:14)
  5. Isn't It Pity (4:29)
  6. The Boys of Summer (4:17)
  7. Lose Yourself (5:16)
  8. Hungry Heart (4:04)
  9. I'd Better Get My Coat (3:08)
  10. In the Ghetto (3:10)
  11. The Jean Genie (3:25)
  12. Walk on the Wildside (3:59)
  13. White Christmas (3:23)
avatar van pet
pet
Nieuwe liedjes in een oud jasje. Paul Anka heeft hetzelfde een jaar eerder al gedaan (zelfs met dezelfde albumtitel), maar dan een stuk beter. De nummers worden hier wat flauwtjes, en de stem van meneer Young vind ik ook altijd niet even geweldig. 2,5*

Ach, van Paul Young kan ik zoiets beter hebben dan Paul Anka.

Zal 'm eens checken.

avatar van dvdschaaf
pet schreef:
Nieuwe liedjes in een oud jasje.

Zijn dit niet oude liedjes in een nieuw jasje????

Pieter Paal
Ik ken dit album van Paul niet, maar ik ben wel hartstikke nieuwsgierig naar zijn versie van 'Enter Sandman'.

avatar van Poeha
Dat idee spookte ook in mijn hoofd toen ik de tracklist zag.

avatar van devel-hunt
1,0
Afschuwelijk, is het enige woord van ik kan vinden voor deze misbaksels.

avatar van E-Clect-Eddy
Die arme Paul Young, heb je jaren lang problemen met je stembanden en dan heb je toch de moed verzameld om een nieuw album op te nemen en dan krijg je deze koude douche.

Doet me ook denken aan het album van Sinéad O'Connor - Am I Not Your Girl? die kreeg destijds (1992) ook al een koude douche om iets te doen wat totaal anders was dan we van haar gewend waren. Studiobazen waarschuwen artiesten vaak om dat niet te doen en helaas hebben ze ook regelmatig gelijk. Donna Summer heeft diverse Rock en Jazz albums in de kluis zien belanden, ik had ze graag gehoord.

Vraag is dan is dit echt een slecht album? Nou, ten eerste moet je van crooners en Swing houden en dat zijn toch wel behoorlijke hordes. Hier staan dus ook veel violen en trompetten op en dat gaat voor sommige al te veel neigen naar mierzoete romantiek. Dus wat Paul Young gedaan heeft dan moet je toch wel een paar hebben. Je maakt het je fans niet gemakkelijk. Gelukkig is de muziek verdomd goed gespeeld, er is nergens bezuinigd om er stiekem een synth in te proppen waar je een viool zou moeten horen. Klinkt als een echte big band met een fatsoenlijke drummer. De keuze van de nummers is ook zeer te spreken, ik vermoed dat de meeste nummers nog nooit een Swing/Jazz bewerking hebben gehad, zoals Eminem's Loose Yourself, dus wel uniek. Maar ja dan heb je pas twee-derde van het resultaat. Als Paul Young fan wil je natuurlijk ook hem horen en horen wat hij nog wel kan na al die nare verhalen over zijn stem en jaren zonder een enkel fatsoenlijke release. Ja, er is en was Los Pacaminos, Paul's Tex-Mex / Americana vriendenbandje sinds 1992 maar daar lijkt bijna niemand in geïnteresseerd. Een zanger moet zingen en albums en concerten verkopen om zijn brood te verdienen, dus ook Paul. Dit is waarschijnlijk toen het meest haalbare met zijn stem, Jazz / Swing.

Ja, zijn stem heeft duidelijk niet meer de kracht die het had, klinkt eigenlijk 20 jaar ouder dan hij is. Het is niet meer zo vloeiend en erg rauw en hees. Smokey zou ik kunnen zeggen als ik niet beter wist. De muziek en arrangementen zijn tip-top in orde en zeer genietbaar en de stem is helemaal zo slecht nog niet, velen kunnen niet wat hij kan met zijn stem(-problemen).

Tainted Love (Soft Cell) iedereen kent het dus het album opent met deze meezinger... 'tease'.... Paul red het net niet maar komt heel ver. Bennie And The Jets (Elton John), fijn koperwerk en het nummer klinkt prima, hier klinkt hij misschien nog het meest als vroeger. Enter Sandman (Metallica), onherkenbaar maar werkt wonderbaarlijk net wel. Why Does It Always Rain On Me (Travis) eerste nummer waar Paul's stem duidelijk moeite mee heeft, hij kan niet meer uithalen. Isn't It A Pity (George Harrison) de intro klinkt als iets van Viola Wills disco-hit If You Could Read My Mind en daardoor moeilijk voor mij om het op zichzelf te behoren, de trompet solo klinkt dan weer als Herb Alpert. The Boys Of Summer aan deze klassieker van Don Henley zou eigenlijk niemand iets meer mogen veranderen, dus Paul krijgt van mij dan ook een onvoldoende, ook om de stem het duidelijk te vaak niet red. Lose Yourself (Eminem) de variatie van de originelen is werkelijk verrassend maar ja als alles tot Swing wordt omgebouwd dan maakt het ook niet uit of het origineel Pop, Rock, Metal of Hip Hop was. Deze is half gelukt, de eerste helft totdat hij een gesproken woord plaatst waar ooit de rap zat. Hungry Heart (Bruce Springsteen) tweede meezinger, dus hier kan je moeilijk iets fout aan doen, maar deze is te langzaam. I'd Better Get My Coat is een eigen compositie van Paul, zijn stem komt hier het best tot zijn recht. Niet slecht maar is verder geen hoogvlieger. In The Ghetto Elvis deed het beter, weer een klassiek waar je nooit eer mee kan behalen door het te coveren. Dat geldt ook voor The Jean Genie van Bowie, wel de leukste cover op het album wat mij betreft, beetje rockabilly feel. Walk On The Wild Side Nog zo'n klassieker maar die hebben velen al gecoverd dus is niet meer een ontheiliging. 'The Girls' zijn vervangen door 'The Guys' is een leuk detail, eigenlijk niet slecht gedaan, zeg ik als Lou Reed fan.

White Christmas niet gehoord, is niet als stream beschikbaar.

Kortom, het is helemaal niet zo slecht als menigeen hier zegt, ook als mis ik Paul's stem zoals die was tot 1997. 3,5*