Bat Nouveau - Metamorphoses (2014)

1 stem

9. Funeral Eyes (3:55)
  10. Death Mask (3:34)
  11. Our Black Day (3:56)
Jean-Maurice
Dankzij een tip van Alicia ontdekt. Gothic-punk wordt het ook wel genoemd. Het beestje moet een naam hebben hè! Ik weet trouwens niet of ze nog actief zijn. Hun laatste post dateert op hun Facebook alweer van mei 2018. De muziek is erg gevarieerd van 'rustige' darkwave/postpunk naar regelrechte hardcore punk. Ik heb het album besteld dus een uitgebreidere beschrijving volgt. Voor mij in elk geval een interessante tip en ontdekking.

Bat Nouveau - batnouveau.bandcamp.com

Jean-Maurice
Verwacht hier geen gelikte productie want dit is punk met een flinterdun gothic randje. Of deze 'nieuwe vleermuis' nog steeds actief is weet ik niet maar dit album is helemaal naar mijn smaak. Waarom ze zich 'Bat Nouveau' (nieuwe vleermuis) hebben genoemd is me een raadsel. Het geheel van het album ademt de energie van old school punk met weldadige verfrissende recht toe-recht aan liedjes en af en toe een afslag naar postpunk. Hele aanstekelijke maar ook hele harde melodietjes die op nummers als 'Wreckage' en de afsluiter 'Our Black Day' het meest tot hun recht komen. Eigenlijk scheurt dit hele album als een bezeten retro punker snel voorbij. Dit duo uit Australië weet de tijdgeest van de oude punk attitude 'do it yourself' helemaal waar te maken want ik vermoed dat dit album bestaat uit demo's, niks geen mastering enzo. Het geweldige eerste nummer 'The Cry' gaat van hard naar zachter en 'zingt' irritant rond door de boxen waardoor je als verwende en verpeste luisteraar de neiging hebt om de volumeknop maar bij te gaan stellen. Dit is beslist expres zo gedaan als je de liedjes en de teksten die volgen goed beluistert. Ik wist niet dat dit nog bestond. Gewoon twee jonge gasten die met een gitaar, bas en drummachine voluit gaan. Dit is puur en zonder franje en laat ik dat nou net zo waarderen. Het hoeft niet zo hoogstaand te zijn laat staan vernieuwend, bij dat laatste woord schiet ik tegenwoordig altijd in de lach..haha! Een heerlijk album dat je niet te hard moet zetten (voor de oudjes onder ons ) want het is heel hard opgenomen net als toen...weet je nog!

DjFrankie, Alicia

Waarschijnlijk ken je dit al Alicia? Want door een tip van jou heb ik dit album aangeschaft. Dit is echt waanzinnig goed! Wel erg hard en ongepolijst opgenomen maar zo hoort dat ook bij deze muziek. Ik vraag me wel af of ze nog actief zijn want de zanger/bassist (Todd Manion) heeft nog een ander project genaamd 'Tortures'.

avatar van Alicia
De tweede helft klinkt wel heel anders, zeg. Ik vermoed dat dit de demo's zijn. Ik heb zelf niet zoveel met punk, al zijn er uitzonderingen. Dus moet ik dit nog een keer horen voor een oordeel. De eerste helft spreekt mij voorlopig iets meer aan.

Jean-Maurice
Wreckage (punk) vind ik een van de beste nummers hier. Ik hou wel van punk maar dan wel de eerste generatie tot en met Discharge . Het hele album is toch wel behoorlijk gevarieerd. Ik hoor er ook Killing Joke in terug en andere postpunk bands van weleer. Maar dit is wel heel erg goed gedaan voor een duo! Op sommige nummers hoor je niet eens dat het een drummachine is en geen echte drummer. Lekker album dat bij mij meteen goed binnenkomt juist vanwege de 'rommelige' productie.

Jean-Maurice
The Chameleons on steroids!

Vermoedelijk is het bij dit ene album gebleven want sindsdien hebben we niets meer vernomen van dit Australische duo maar wat een album! Van punk naar postpunk en gothic rock waarbij dat laatste me af en toe zelfs doet denken aan Christian Death of een vroege Mephisto Walz. Veelzijdig dus. Zelden heb ik een album gehoord dat ik meteen goed vind en blijf vinden ook na de zoveelste luisterbeurt. Geen 'gezellig' album dat je op zet als je bezoek hebt (ik zou het niet doen!). Wat mij hier het meeste aanspreekt zijn de melodieuze songs, het tweede gedeelte is wat 'rustiger' dan het eerste gedeelte. Als je het album nog kunt bestellen, doen zou ik zeggen. Beter één goed album dan een dozijn middelmaat.

avatar van Alicia
Dat is waar. Ik vind weliswaar niet alles even fijn klinken op dit album, maar er zit - of misschien wel zat - meer potentieel in dan in een aantal van de hier opgeklopte zg. post-punk bandjes. Dat is dan vaak de meer ruwe indie-pop met punk invloeden dan echte post-punk. Maar 'labeltjes' blijven sowieso erg lastig ergens op te plakken. Het is een kwestie van smaak. De ene post-punk/wave band doet mij de bank verzetten, de andere doet mij de stekker uit 't stopcontact trekken. Bij wijze van spreken dan. ?