Billy Parker's Fourth World - Freedom of Speech (1975)

Jazz
Label: Strata-East

1. Dance of the Little Children (4:56)
  2. Gemini's Lullabye (6:58)
  3. Home (8:17)
  4. Get with It (4:03)
  5. Freedom of Speech (16:00)
avatar van Tony
De drummer die met Charles Tolliver op zijn Impact album heeft meegespeeld, heeft ook onder eigen naam eenmalig een album op het fantastische Strata-East label mogen uitbrengen. En wat voor album. Ik heb deze alleen nog maar via YT kunnen beluisteren, maar wat een power!! Met een fantastische drumsolo van de meester zelf en hier en daar wat zang, dus niet schrikken.

avatar van Tony
Allejezus, wat word ik hier toch blij van. Deze plaat (oorspronkelijk uitgebracht op het Strata-East label, heruitgebracht via reissue label Pure Pleasure) is zo positief, zo energiek, zo hoopvol, hier kun je geen slechte zin aan overhouden. Naast het al genoemde fantastische drumwerk van Billy Parker, schitteren ook bassist Cecil McBee, Donald Smith op piano en Fender Rhodes (?) en de familie Bridgewater op resp. trompet, saxofoon en zang.

Het album begint soulvol met een compositie van Donald Smith en ook Gemini's Lullabye is lekker swingend. Home, een compositie van Cecil McBee met zeer herkenbaar, tegen het valse aan basspel van McBee, balanceert op het randje van free jazz zoals ook een Andrew Hill dat meesterlijk beheerst, zonder te verzanden in een free blowing sessie. Kant 2 opent met soul/funk nummer Get with it en zang van Dee Dee Bridgewater. Het afsluitende titelnummer opent met een drumsolo van Parker spectaculair. Hierna ontvouwt zich een vrije jazzfusion compositie waarbij de Fender Rhodes van Smith en de trompet van Bridgewater de boventoon voeren. Het heeft daardoor een beetje Bitches Brew feel.

Al met al een zeer afwisselend album van constant hoog niveau. Ik verhoog maar even naar de volle 5*, wat moet ik anders?