Billy Harper Quintet - The Awakening (1979)

Jazz
Label: Marge

1. The Awakening (7:58)
  2. Soran Bushi-B.H. (12:41)
  3. Cry of Hunger (20:14)
avatar van Tony
Ik zit 'm net weer eens te luisteren omdat ie elders op de site voorbij kwam, en hij gaat van 4,0 naar 4,5 naar 5,0 binnen 40:53 minuten. Drie geweldige composities, lang, langer, langst, maar o zo bloedmooi allemaal. Je gaat in die 40:53 van spiritual jazz naar souljazz naar free jazz naar oosters naar midden oosters naar pianojazz naar latin en weer terug naar spiritual jazz. Maar waar ter wereld Billy ook naartoe gaat, hij verliest de melodie nooit uit het oog of keert er in ieder geval op tijd naar terug om het allemaal te kunnen blijven volgen. Wat mij dus de volle 40:53 moeiteloos lukt. The Awakening is een nieuwe compositie zover ik weet, Soran Bushi-B.H. en Cry of Hunger heeft hij al eerder eens opgenomen. Maar luister eens de naar Cry of Hunger van zijn Strata-East debuut Capra Black en deze versie. Het verschil is enorm. Wat een ontwikkeling heeft Billy Harper in een paar jaar doorgemaakt, dat hij in staat is zo'n uitgesponnen versie van zijn eigen nummer voort te brengen. Geweldig gewoon!

Enige minpunt is de karige verpakking van het Franse jazzlabel Marge, waarop iedere essentiële informatie ontbreekt, maar ik spreek er geen kwaad woord over, ze hebben 'm tenslotte uitgebracht, waarvoor hulde. Maar goed, dit album had wat mij betreft in een juwelenkistje moeten zitten. En terwijl de laatste noten van Cry of Hunger wegsterven denk ik, hemelse plaat vol wereldmuziek van een wereldster, voor mij dan toch.

Mssr Renard
Met: Billy Harper (tenor), Everett Hollins (trompet), Fred Hersch (piano), Horacee Arnold (drums), Louis Spears (bas). Opgenomen op 29 januari 1979 in Studio Ramses in Parijs.

Deze release is zo obscuur dat de Rolling Stone Jazz Record Guide hem niet noemt (out of print). Gelukkig is deze dan gereissued door Marge en op cd en als download/stream verkrijgbaar. Op Discogs op lp wordt deze niet te koop aangeboden.

Het is wel (tot nu toe) echt een fantastische plaat. En wat een knappe en goed gebalanceerde productie.