menu

Pip Blom - Boat (2019)

mijn stem
3,54 (70)
70 stemmen

Nederland
Pop / Rock
Label: Heavenly

  1. Daddy Issues (4:25)
  2. Don't Make It Difficult (3:38)
  3. Say It (4:39)
  4. Tired (3:35)
  5. Bedhead (4:00)
  6. Tinfoil (4:45)
  7. Ruby (3:37)
  8. Set of Stairs (2:53)
  9. Sorry (3:36)
  10. Aha (4:20)
totale tijdsduur: 39:28
zoeken in:
avatar van Grizzly Bear
Leuk om te zien dat het zelfs in Amerika wordt opgepikt Pip Blom Announce Debut Album 'Boat': Hear "Daddy Issues" - Stereogum.

Daddy Issues klinkt alvast fijn, ik ben benieuwd hoe een heel album gaat vallen.

avatar van MRDammann
4,0
geplaatst:
Pip Blom's nieuwe track Set of Stairs is alvast te horen in mijn favoriete muziekpodcast All Songs Considered van NPR. Doet het dus erg goed in Amerika! In de show New Mix van All Songs Considered worden elke week een aantal nieuwe nummers voor het voetlicht gebracht. Dit keer is dus Pip Blom daar onderdeel van. Hier te beluisteren.

Er wordt het volgende gezegd over Set of Stairs van Pip Blom:

Don't worry! Everything's going to be alright. But if you need more reassurance than that, look no further than "Set of Stairs," from the Amsterdam-based band Pip Blom. It's a burst of frenetic joy to lift you up whenever life deals you a bad hand. Its singular message: You got this!

Pip Blom is a young singer from Amsterdam and the namesake of her band, which also features her brother, Tender Blom, on guitar. Together they make wonderfully idiosyncratic rock with the kind of wry observations you might hear in the music of Courtney Barnett. "Set of Stairs" is a three-minute cheer to keep going when life gets you down. Sometimes you get an easy ride on an elevator... and sometimes you get a long, hard climb up a flight of stairs. Pip Blom's debut album, Boat, is due out May 31 on Heavenly Recordings.

avatar van koosknook
3,5
geplaatst:
Ik hoop op een voortzetting zoals op de Ep's. Geen consessies please naar een groter publiek.

avatar van koosknook
3,5
geplaatst:
Eens in de zoveel tijd, komt er een album uit, waarvan je nummer na nummer denkt, "Wat is dit godvergeten goed, zeg!" Hier wordt ik nu echt blij van. Okay, het lijkt best veel op Cartney Barnett en Jen Clother, maar verder vind ik dit een heerlijk, ontspannen en consistent rockalbum, met genoeg authenticiteit. En Nederland heeft er weer een sterretje bij. Al wist Engeland dat al wat langer

avatar van Shffl
4,0
geplaatst:
Leuke band, goed debuutalbum! Ik zag ze vorig jaar in het voorprogramma van The Breeders, uitstekende combi.

avatar van philtuper
geplaatst:
koosknook schreef:
Okay, het lijkt best veel op Cartney Barnett en Jen Clother, maar...:T
Schrijf je dit nou bewust of weet je gewoon niet dat het Courtney Barnett en Jen Cloher is?

avatar van koosknook
3,5
geplaatst:
Yep, altijd al moeite met namen gehad. Ik zag het ook al, Phiptuper.

avatar van erwinz
4,5
geplaatst:
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Pip Blom - Boat - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Pip Blom - Boat
Pip Blom komt uit Amsterdam, maar gaat de wereld veroveren met dit energieke en sprankelende debuut vol popliedjes waarvan je alleen maar zielsveel kunt houden

Pip Blom heeft met Boat de aandacht getrokken van de eigenzinnige Britse en Amerikaanse muziekpers en dat is niet voor niets. De band uit Amsterdam verrast op haar debuut met aangenaam rammelende popliedjes vol invloeden. Een beetje uit de jaren 70 en 80, veel uit de jaren 90, maar ook flink wat uit het heden maken de cocktail die Pip Blom voorschotelt vrijwel onweerstaanbaar. Pip Blom laat de zon schijnen op Boat, maar strijkt ook heerlijk tegen de haren in met stekelige popliedjes die aan van alles en aan helemaal niets doen denken. Pip Blom gaat groot worden en dat is volkomen terecht.

Pip Blom maakte als tiener persoonlijke, eigenzinnige en aangenaam rammelende popliedjes op haar slaapkamer, maar na een tweetal veelbelovende EP’s gaat achter de naam Pip Blom een vierkoppige band schuil.

Het is een band die in het Verenigd Koninkrijk al een tijdje wordt geschaard onder de grote beloften voor 2019, maar met de release van Boat zal ook de rest van de wereld er aan moeten geloven. Boat is het volwaardige debuut van Pip Blom en het is een album waar de energie van af spat.

De band speelde de afgelopen jaren in het voorprogramma van een aantal grote bands en dwong een platencontract af bij het hoog aangeschreven Britse label Heavenly Recordings. Vorig jaar maakte de band al indruk met de prima EP Paycheck, maar Boat is nog een stuk beter.

Pip Blom heeft gelukkig geen concessies gedaan en klinkt nog altijd rauw en stekelig. De internationale muziekpers vergelijkt de muziek van Pip Blom vooral met die van Courtney Barnett, terwijl hiernaast echo’s uit de indie-rock uit de jaren 90 opduiken. Boat heeft hier en daar raakvlakken met de muziek van bands als The Breeders (bij wie Pip Blom onlangs nog in het voorprogramma stond), Belly en Throwing Muses, maar misschien wel het meest treffende vergelijkingsmateriaal vind ik dichter bij huis. Pip Blom schuurt hier en daar immers dicht tegen de muziek van Bettie Serveert aan en dat is vergelijkingsmateriaal dat de laatste tijd helaas veel te weinig opduikt.

De tien songs op Boat zijn over het algemeen genomen lekker rauw en stekelig en beheersen de kunst van het aangenaam rammelen. De gitaren jengelen af en toe heerlijk onvast, maar kunnen ook heerlijk tegendraads klinken, en ook de zang van frontvrouw Pip kleurt niet alleen maar binnen de lijntjes. Het voorziet Boat van heel veel energie en zonnestralen, maar de band kan ook fraai gas terugnemen.

Liefhebbers van aangename rammelpop zullen zeer gecharmeerd zijn van het debuut van Pip Blom, maar ondertussen steekt de muziek van de Amsterdamse band ook gewoon goed in elkaar en levert Pip Blom een serie songs af, waarvan er minstens een aantal vrijwel onmiddellijk onweerstaanbaar zijn. De rest volgt snel.

Luisteren naar Boat roept allerlei associaties uit het verleden op, want naast lo-fi en indie-rock hoor ik ook wel wat new wave, punk en postpunk (het is geen toeval dat ik na beluistering van Boat een album van The Au Pairs uit de kast heb getrokken), maar op hetzelfde moment klinkt de muziek van het Nederlandse viertal verrassend fris.

Ik begrijp wel wat die Britten zo leuk vinden aan Pip Blom, want ondanks revivals van alles dat in het verleden hip was, zijn er niet zo gek veel bandjes als Pip Blom en zijn er zeker niet veel albums als Boat. Boat van Pip Blom is een album waar je heel vrolijk van wordt en dat je stiekem steeds net wat harder afspeelt. Ruzie met de buren ga je er niet van krijgen, want Boat is zo aanstekelijk dat uiteindelijk iedereen valt voor de charmes van de Nederlandse band. Alle reden dus om trots te zijn op dit bandje uit Amsterdam, dat Nederland met haar debuut onmiddellijk is ontgroeid. Erwin Zijleman

avatar van AstroStart
4,5
geplaatst:
Heerlijk album met een prachtige hoes Wat een debuutalbum! Het is beter dan ik voor de tijd had kunnen denken. Dit is toch wel de beste Nederlandse band in jaren. Dat er nog veel meer albums mogen volgen!

avatar van Frenz
geplaatst:
Works for me

Geen pretenties, mooie liedjes, word er wel een beetje blij van

avatar van philtuper
geplaatst:
koosknook schreef:
Yep, altijd al moeite met namen gehad. Ik zag het ook al, Phiptuper.

avatar van philtuper
geplaatst:
Ik vond de eerder uitgebrachte EP's toch leuker dan een heel album. Jammer want ik had hier wel naar uitgekeken!

avatar van overmars89
3,5
geplaatst:
Wederom een album waarvan ik de "sound" niet heel bijzonder vind, maar het wel weer iets is wat heel goed is uitgevoerd. De teksten brengen ook wel vaak een lach op mijn gezicht. Voor mij persoonlijk is dit meer een bandje om live te aanschouwen op een zomers festival met een pilske in m'n rechthand dan dat ik het thuis heel vaak zou opzetten.

avatar van WoNa
4,0
geplaatst:
Mijn kennismaking met Pip Blom was als support van Franz Ferdinand in de Oosterpoort, winter 2018. Dat was niet echt geweldig. Ook door het modderige geluid en honderden mensen om me heen die niet gekomen waren om te luisteren naar iets nieuws.

Dat modderige geluid is er ook op de plaat merk ik. Tegelijkertijd hoor ook ik de Barnett-Cloher connectie direct, maar dat lijkt bij de eerste beluistering eerder een aanbeveling dan het omgekeerde. Boat lijkt me een plaat om in te gaan investeren. Als het goed is, wordt dit vervolgd.

avatar van philtuper
geplaatst:
overmars89 schreef:
Voor mij persoonlijk is dit meer een bandje om live te aanschouwen op een zomers festival met een pilske in m'n rechthand dan dat ik het thuis heel vaak zou opzetten.
Dit kan ik wel beamen. Pip Blom was een van de leukste acts op het Zomerparkfeest in Venlo. Daar ontstond een spontaan feestje op Amigo. Heerlijk losjes en springerig!

avatar van Poles Apart
3,0
geplaatst:
Ze staan op Glastonbury en doen het goed in de Britse pers, dit album scoort 8/10 in de nieuwe MOJO.

Meet Pip Blom, the indie gang opening Glastonbury's John Peel stage.

avatar van grovonion
3,5
geplaatst:
Zeer tof album, dat voor mij een enorme jaren 90 vibe heeft. Herinnert me een beetje een de "indie"-pop van toen. Het ontbreekt een beetje aan afwisseling, de sound wordt vaak herhaalt en wat pittige nieuwe ideeen hadden het album ook goed gedaan.

avatar van WoNa
4,0
geplaatst:
Mijn score is vooralsnog een voorzichtige ****, waarbij ik een verhoging in de toekomst niet uitsluit. Veel meer dan het, ook, bejubelde debuut van Eut, is dit een debuutplaat waar de oren voor gespitst mogen worden. Er is alle reden om te juichen voor deze jonge, Nederlandse band, maar ook een punt van aandacht voor de toekomst.

Laat ik daar beginnen. De rammelpop van Pip Blom leunt wel heel erg op de muziek zoals Courtney Barnett en, door haar doorbraak meer bekend geraakte, Jen Cloher de laatste jaren hebben uitgebracht. Dat zorgt er voor dat Pip Blom (nog) geen eigen smoel heeft. Dat is iets wat op termijn zal moeten veranderen, maar op een debuutplaat natuurlijk helemaal prima is.

Sterker, naar mijn mening laat Pip Blom meer melodische kracht zien dan Barnett op haar eerste twee platen en kan zich zeker meten met 'Jen Cloher'. Pip Blom weet te verrassen binnen de songs. Het kan wat afstandelijk rammelen in de coupletten, om daarna overdonderend toe te slaan in de refreinen. Deze zijn in staat een kamer direct te verlichten, zo sprankelend. Dat zorgt er voor dat Pip Blom een droomdebuut is voor de Amsterdamse band.

Daarin wil ik hen vergelijken met de debuutplaat van Dakota. Ook al zo'n enorm sterk debuut. Beide hebben ook een overeenkomst: als de plaat echt vordert, neemt mijn attentiespanne iets af. Het is iets te eenvormig wellicht, want bij beide platen zijn de songs o.k. als ik de plaat halverwege instart. Toch schat ik Pip Blom iets hoger in. De songs zijn krachtiger, wat mij persoonlijk net beter bevalt.

Met Pip Blom heeft Nederland er opnieuw een prima band bij. Een groot deel van dit decennium zing ik al de lof voor veel Nederlandse bands, waar ik het vroeger vrijwel altijd slappe aftreksels vond. (Geweldige singles daargelaten.) Inmiddels kunnen wij qua kwaliteit makkelijk mee met de Engelse en Amerikaanse indie top.

Dit is een bewerking van een Engelstalige post op WoNoBloG.

avatar van Zwaagje
3,5
geplaatst:
Fijn aanstekelijk album. Staat hier op repeat. Stem volgt na nog wat luisterbeurten; die gaan zeker nog komen.

avatar van Doler
4,0
Heerlijk album. Word ik erg blij van. Gister avond live gezien in Hedon. Wat een energie en een plezier straalde van het optreden af. Aanrader ook zeker live ! Ook leuk om te kijken: pip blom - live at erik's house - YouTube

avatar van koosknook
3,5
Doler schreef:
Heerlijk album. Word ik erg blij van. Gister avond live gezien in Hedon. Wat een energie en een plezier straalde van het optreden af. Aanrader ook zeker live ! Ook leuk om te kijken: pip blom - live at erik's house - YouTube


Eens, was een fijn concert met een ontwapende band. Ook het voorprogramma, The Personal Trainer (met Kors, ex-Scene binnen de gelederen) komt er wel. Aanrader!

Gast
geplaatst: vandaag om 12:04 uur

geplaatst: vandaag om 12:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.