Robin & Linda Williams - Stonewall Country (2011)

Alternatieve titel: Songs from the Musical

1 stem

Country / Folk
Label: Red House

1. Stonewall Country (3:30)
  2. Duty (3:38)
  3. Exile (3:22)
  4. Battling Anthems (2:09)
  5. Burying Day (3:58)
  6. Proud Valley Boys (4:01)
  7. Seven Day Freak Out (2:57)
  8. Here Comes Jeb (3:07)
  9. Somebody's Someone (3:48)
  10. AP's Blues (3:16)
  11. Hardtack's All We Eat (3:04)
  12. The War's Gone Bad on Me (3:43)
  13. Don't Let Me Come Home a Stranger (3:53)
  14. Let Us Cross Over the River (3:55)
Een opmerkelijke plaat van het duo/echtpaar Robin & Linda Williams. Robin Williams is bij de kenners natuurlijk bekend vanwege zijn grote inbreng bij de Incredible String Band. Een freak-folk hippieband jaren 60/70, maar toen zeer invloedrijk, ze wahebben en ook op Woodstock gespeeld.
Daarna is Robin een solo carriere gestart (zelfs albums gemaakt voor het gerenommeerde ECM label !!) en ook met zijn ega albums gemaakt.
Dit is een wat vreemd album, het behoort bij een musical en het gaat over een generaal die bij de burgeroorlog in de Verenigde Staten betrokken is.
Robin en Linda hebben jarenlang 'Stonewall Country' uitgevoerd, een muzikale herschepping van het leven van de Zuidelijke generaal Thomas 'Stonewall' Jackson, die zijn leven volgt vanaf zijn vroege weesschap tot zijn dood in mei 1863 aan een longontsteking acht dagen na zijn verlies. van een een arm.
Enigszins ongebruikelijk voor verhalen over Jackson, onthult deze musical Jackson niet als een soort halfgod, maar als een vaak brutale, bijna maniakale moordmachine die nooit aarzelde om zijn soldaten in situaties te gooien waarvan hij wist dat de slachtoffers astronomisch zouden zijn.
14 nummers staan er op deze cd (de musical kent er 19) en het duo heeft nog een aantal gast muzikanten. De muziek is echt bluegrass, country en aanverwante stijlen en klinkt , zeker voor een Incedible String Band lid heel 'normaal' . Je hoort wel aan een aantal nummers (bv Seven Days Freak Out) dat het om een musical gaat. De musical wordt trouwens nog regelmatig opgevoerd.
Een wat afwijkend album van Robin Williams, maar zeker niet slecht.
Misschien iets te gewoon, maar de muziek op zich is prima.

Teacher, de man van the Incredible String Band heet Robin Williamson. Bijna goed, maar op Stonewall Country betreft het een Amerikaans echtpaar Williams.