Bert Hadders & Joost Dijkema - Kokeleko (2019)

Folk
Uitgebracht in eigen beheer

1. Aarm en Riek (3:01)
  2. De Ainzoame Dood van Okke Kluun (5:06)
  3. Dood van Pierlala (2:46)
  4. Oog Veur N Oog (4:22)
  5. Station van Daam (3:51)
  6. Balloade van Eltjo Siemens (4:43)
  7. Honderdtachtig Kilometer (3:30)
  8. As Mie de Schounen Binnen Versleten (4:17)
  9. Doen op de Moan (2:54)
  10. Domnee, Domnee (3:47)
  11. Joa Boas, Nee Boas (2:31)
avatar van nlkink
Terwijl ik dit stukje typ luister ik voor het eerst naar de CD. Een paar weken geleden gekocht tijdens een Instore van Bert Hadders en Joost Dijkema bij mijn lokale platenboer. Prachtige teksten in het Veenkoloniale Drents, dat voor buitenstaanders misschien klinkt als Gronings. Hadders zei zeer terecht dat het allemaal onder het Nedersaksisch valt; een discussie was dus niet nodig. Een uitstekend idee om Joost Dijkema uit te nodigen om op het album gitaar te spelen. Een echte virtuoos, die echter speelt in dienst van het liedje. Zijn tweede stem is echter ook niet mis. De CD is mooi helder geproduceerd, het klinkt als een klok. Na de instore nog een hele tijd met Hadders gepraat; een medewerker had hem erop gewezen dat ik uit dezelfde contreien kwam als hem. Een primeurtje heb ik alvast: Hadders en Dijkema broeden op het idee om een EP met swamprocknummers te maken. De hoesfoto kan alvast in de buurt van de Drentse Monden worden gemaakt. Daar is een gebied dat aangeduid wordt als 'Het Moeras'.
Een waardering hang ik er nog niet aan na een keer beluisteren. Kom er nog op terug.

avatar van trebremmit
Bert Hadders heeft alle nummer op youtube gezet, vanavond maar eens luisteren.

avatar van nlkink
Uiteindelijk heb ik een waardering van 4 aan dit album gehangen. De CD speelt regelmatig in de auto als we onderweg zijn en ook thuis heeft het album van dit duo regelmatig in de speler gezeten. Wat mij betreft maar twee kleine minpuntjes in de vorm van de nummers Honderdtachtig Kilometer en het iets te jolige Doen op de Moan. Het zijn echter ook weer geen skipnummers. De rest is top!

Bert Hadders is een singer songwriter die woont in de plaats met de geweldige naam Tweede Exloërmond een dorp op de grens van Drenthe en Groningen.
Bert Hadders blijkt eerder met een groep te hebben gespeeld 'de nozems' en dit is nu zijn eerste solo plaat. De plaat is op een wat aparte wijze tot stand gekomen, speciaal voor het radioprogramma De Centrale van RTV Noord . Luisteraars mochten het onderwerp bepalen door te draaien aan het ‘Rad van Kokeleko', Het pijltje belandde uiteindelijk op een Gronings thema of een belangrijke regionale gebeurtenis .
Kokeleko is trouwens een streekgebonden begrip voor poeha, druktemakerij om niets.

De plaat is een echte mooie folk plaat. De inbreng van Joost Dijkema is belangrijk. Bert Hadders nam gitaarles bij deze gitaar virtuoos, maar had al snel door dat hij zijn niveau niet zou halen en heeft toen Joost Dijkema dus gestrikt voor dit album.
Het is een echt folk album in de stijl van Pete Seeger, Woody Guthrie of de latere Johnny Cash (de Americana Records).

Al met al een redelijk verstild album en de inbreng van Joost Dijkema is zonder meer bijzonder positief.
Bijna alle nummers hebben dus met Groningen te maken en worden in dialect gezongen. Voor niet Groninger wel goed luisteren om de teksten te verstaan.
Er staan ook twee nummers op die getuigenis doen over de christelijke opvoeding van Bert Hadders, namelijk het ingetogen ‘Oog Veur N Oog’ en het veel luchtiger ‘Domnee, Domnee’.

Een mooi album, zeker ook voor niet Groningers.