Peter Mulvey - Are You Listening? (2017)

1 stem

Folk
Label: Righteous Babe

1. D.I.A. (3:17)
  2. Are You Listening? (3:42)
  3. The Last Song (3:36)
  4. Just Before the War (3:27)
  5. Winter Poem (1:40)
  6. The Other Morning Over Coffee (4:19)
  7. Which One Were You? (2:31)
  8. The Details (3:22)
  9. It Can Get You By (2:50)
  10. Oh the Rain (4:17)
  11. Sebastian (3:16)
  12. The Song After the Last Song (4:51)
  13. Still Life (0:56)
'Are you listening ?' heet deze plaat. Hier op MM is het antwoord waarschijnlijk 'nee', want Peter Mulvey lijkt hier vrij onbekend. Dus even iets meer over deze singer-songwriter.

Peter Mulvey is een songwriter, verteller en dichter. Hij groeide op als katholiek uit de arbeidersklasse in het noordwesten van Milwaukee, volgde een semester in Ierland en begon meteen te spijbelen om op straat te spelen in Dublin en door het land te liften, op zoek naar alle mogelijke optredens. Terug in de Verenigde Staten speelde hij een paar jaar in het Midwesten voordat hij vertrok naar Boston, waar hij weer straatmuzikant werd (dit keer in de metro) en in koffiehuizen. Kleine shows leidden tot grotere shows, die uiteindelijk leidden tot regionale en vervolgens nationale en internationale tournees. Sindsdien is het niet meer gestopt.
Hij heeft negentien platen gemaakt , duizenden liveoptredens al die jaren, heeft in het voorprogramma van Ani DiFranco, Emmylou Harris en Chuck Prophet gestaan. Hij verwerkt alles wat hij tegenkomt in zijn werk: poëzie, sociale rechtvaardigheid, wetenschappelijke geletterdheid en een diepgeworteld humanisme zijn allemaal duidelijk zichtbaar in zijn songs en kunst.

Dit album is geproduceerd door Ani DiFranco en uitgegeven op haar label. Ani DiFranco speelt ook mee samen met haar band. Zij zegt over Peter Mulvey : zegt: "Peter Mulvey heeft zijn vakmanschap al tientallen jaren aangescherpt, en dat is te merken. Hij kan stoer gitaar spelen, zingen om je hart te raken en een nummer schrijven dat je omver blaast, en met omverblazen bedoel ik dat je opbeurt."

Zoals de titel van dit album al doet vermoeden, is het thema van dit album het luisteren naar anderen, iets dat steeds moeilijker lijkt in dit schreeuwerige tijdperk van sociale media en polariserende politiek. Peter Mulvey lukt het in ieder geval deze boodschap te brengen , op zich al opbeurend is en zorgt voor begrip. De songs zijn over het algemeen intiem, door de gastmuzikanten wordt het muzikaal bijzonder mooi ingevuld. BIj enkele enkele song draagt Peter enkel voor, daar ben ik meestal wat minder enthousiast over. Voor de rest is het een mooi folk album met een belangrijke boodschap.

Ani Difranco is erg belangrijk geweest bij deze plaat, volgens Peter Mulvey had de plaat nooit gemaakt zijn geworden zonder haar. Ze wist de nog kale liedjes (rotzooi volgens Peter Mulvey zelf) duidelijk te transformeren naar mooie songs, door vooral goed te luisteren.
En laat nou net de plaat juist daar over gaan !