Caparezza - Prisoner 709 (2017)

1 stem

Italiƫ
Hip-Hop / Rock
Label: Universal

1. Prosopagnosia (3:45)

met John De Leo

2. Prisoner 709 (3:57)
  3. La Caduta di Atlante (4:26)
  4. Forever Jung (4:21)

met DMC

5. Confusianesimo (4:27)
  6. Il Testo Che Avrei Voluto Scrivere (4:32)
  7. Una Chiave (4:05)
  8. Ti Fa Stare Bene (4:10)
  9. Migliora la Tua Memoria con un Click (4:45)

met Max Gazzè

10. Larsen (4:20)
  11. Sogno di Potere (4:02)
  12. L'Uomo Che Premette (3:20)
  13. Minimoog (1:45)

met John De Leo

14. L'Infinto (4:15)
  15. Autoipnotica (5:10)
  16. Prosopagno Sia! (4:21)
Italiaanse muziek doet het altijd goed bij mij, maar zodra ik op vakantie naar het land ga ben ik ook wat actiever bezig met de muziek die er op het moment populair is.

En onderdeel daarvan dit jaar is Caparezza die dit jaar zijn tiende album heeft uitgebracht. Ik ben de ontdekkingsreis begonnen met zijn vorige uit 2017.

Maar wie of wat is Caparezza? Een opvallende artiest met een grote krullenbos en een geboortejaar 1973, maar pas in 1997 debuterend op het San Remo festival onder de naam Mikimix.

Zijn muziek wordt voor het gemak onder hiphop geschaard, maar daarmee doe je hem tekort. Zijn stijl is vrij uniek en eclectisch. Ja hij rapt (momenteel erg populair in de Italiaanse hitlijsten), maar er is ook zang te horen. Hij is fan van Zappa en dat verklaart al veel. Zelf moet ik erg denken aan Faith No More, want ook rock is behoorlijk terug te horen. Het verbaast me dan ook niet dat Måneskin deze artiest onlangs nog in een interview liet vallen.

Het kent de gekte van Mr. Bungle, de invloed van Zappa is hoorbaar, het is vrij druk en toch pakkend. Het vliegt alle kanten op, maar ontspoort niet.
Hierdoor is het een avontuurlijk album waarbij het Italiaans het net even leuker maakt, want ook al versta je er geen bal van: het komt toch wel aan.

Enige minpunt is dat het een vrij lang album is en dan kan het wat vermoeiend worden op den duur.