John Coltrane - Bahia (1964)

Jazz
Label: Prestige

1. Bahia (6:15)
  2. Goldsboro Express (4:41)
  3. My Ideal (7:30)
  4. I'm a Dreamer, Aren't We All? (6:59)
  5. Something I Dreamed Last Night (10:48)
avatar van LeRoi
....mooie titel (althans voor degenen die deze regio in Brazilie kennen)....maar ook een mooie (de moeite waard) plaat?

avatar van Paalhaas
LeRoi schreef:
....mooie titel (althans voor degenen die deze regio in Brazilie kennen)

Schitterend inderdaad.

avatar van LeRoi
...is ie te vergelijken met 'Blue Train' of eerder met 'A Love Supreme'?...That's The Question...........as you already know...

avatar van blabla
Blue Train.

avatar van Paalhaas
Eerder met Blue train, die begint ook met een B.

Soledad
Met: Wilbur Harden of Freddie Hubbard (trompet) Red Garland (piano), Paul Chambers (bas), Art Taylor of Jimmy Cobb (drums)

Oef Bahia is is dan weer een misser. Het Latijns-Amerikaans getinte nummer komt wat slap en gedwongen over, al moet ik sowieso bekennen een allergie te hebben voor calypso's en salsa als dat wordt vermengd met traditionele jazz. Toen ik Bird het hoorde doen heb ik snel de cd uitgezet. Maar ook de rest van de nummers komt niet uit de verf. Hubbard is hier nog heel jong en dit is zijn 2e opname. Je kunt je werkelijk niet voorstellen dat dit de Hubbard is die slechts een jaar later het geniale Hub-Tones zou opnemen (en veel meer, ik hou van Freddie). Hij klinkt hier niet al te best, soms zelfs bijna vals. 'My Ideal' is gewoon slappe hap. Jammer maar helaas!

Beste nummer: 'Something I Dreamed Last Night'

Eindwaardering: 2,5 sterren

Mssr Renard
Ik vind deze (voorlopig) helemaal zo slecht nog niet. Maar ik ben dan ook (nog) geen echte Coltrane-kenner.

Dit schijnt één van de vele platen van Coltrane te zijn, waarbij Prestige gewoon lukraak wat uitbrengt zonder zijn goedkeuring. Beetje foute boel dus eigenlijk. Het zijn opnamen uit 1958, dus niet uit 1964/5 wat ervoor kan zorgen dat mensen denken hier met mid-sixties Coltrane van doen te hebben.

Bahia is trouwens toch geen salsa of calypso als het een Brazilaans nummer is? Ik hoor zo snel ook niet dat het een samba of bossa is, of ik luister niet goed.