menu

J.J. Cale - Stay Around (2019)

mijn stem
3,86 (37)
37 stemmen

Verenigde Staten
Rock / Roots
Label: Because

 1. Lights Down Low (2:20)
 2. Chasing You (4:26)
 3. Winter Snow (3:25)
 4. Stay Around (4:42)
 5. Tell You 'Bout Her (3:45)
 6. Oh My My (1:51)
 7. My Baby Blues (3:04)
 8. Girl of Mine (3:02)
 9. Go Downtown (3:32)
 10. If We Try (2:49)
 11. Tell Daddy (3:24)
 12. Wish You Were Here (2:45)
 13. Long About Sundown (2:48)
 14. Maria (3:38)
 15. Don't Call Me Joe (3:01)
totale tijdsduur: 48:32
zoeken in:
avatar van erwinz
4,0
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: J.J. Cale - Stay Around - dekrentenuitdepop.blogspot.com

J.J. Cale - Stay Around
Stay Around is wat oneerbiedig gezegd een verzameling restjes van J.J. Cale, maar het zijn wel hele goede restjes van de in 2013 overleden grootheid

Na de dood van J.J. Cale in 2013 doken zijn vrouw en manager in de goedgevulde archieven van de Amerikaanse muzikant. Stay Around is het eerste resultaat van deze duik in de archieven en levert een verrassend sterk album op. J.J. Cale veranderde niet al te veel aan zijn geluid gedurende zijn carrière en ook de songs op Stay Around laten het zo herkenbare J.J. Cale geluid horen. Het is een geluid dat doet verlangen naar luieren in de zon of naar een ijskoud biertje op een snikhete veranda in het Zuiden van de Verenigde Staten. Het typische J.J. Cale geluid was een inspiratiebron voor velen, maar zelf beheerste hij zijn kunstje toch het best. Restmateriaal is niet altijd even interessant, maar van deze restjes lust ik er nog veel en veel meer.

J.J. Cale overleed in de zomer van 2013, maar bijna zes jaar na zijn dood verschijnt er nog een album met niet eerder uitgebrachte muziek van de Amerikaanse muzikant.

De in Oklahoma City, Oklahoma, geboren maar in Tulsa, Oklahoma, opgegroeide muzikant teerde lange tijd op de vier geweldige albums die hij in de jaren 70 uitbracht. Naturally (1971), Really (1972), Okie (1974) en Troubadour (1976) zijn inmiddels al vele decennia klassiekers, maar leken ook lange tijd de enige interessante albums van J.J. Cale. Hiernaast schreef hij in deze periode natuurlijk wereldhits voor anderen als Call Me The Breeze voor Lynyrd Skynyrd en vooral After Midnight en Cocaine voor Eric Clapton.

In de late jaren 70 en in de jaren 80 en 90 was J.J. Cale vooral hopeloos uit vorm en de goede vorm hervond hij eigenlijk pas in 2004 toen het uitstekende To Tulsa And Back verscheen. Deze goede vorm werd behouden op het in 2006 verschenen en samen met Eric Clapton gemaakte The Road To Escondido en geconsolideerd op het in 2009 uitgebrachte Roll On.

Inmiddels zijn we tien jaar verder, is J.J. Cale helaas niet meer onder ons en is postuum Stay Around verschenen. Stay Around is oneerbiedig gezegd een verzameling restmateriaal. J.J. Cale’s vrouw Christine Lakeland en zijn manager Mike Kappus doken in de naar verluid goed gevulde archieven van de Amerikaanse muzikant en kwamen boven met 15 tracks.

Het zijn niet alleen 15 tracks die het uit duizenden herkenbare J.J. Cale geluid laten horen, maar het zijn ook 15 tracks die qua niveau niet hadden misstaan op zijn betere albums. Het uit duizenden herkenbare J.J. Cale geluid bevat vooral invloeden uit de blues, maar de Amerikaanse muzikant is ook niet vies van andere invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek. Het geluid is zo herkenbaar vanwege het bijzondere gitaarspel van de Amerikaanse muzikant en zijn manier van zingen.

Zowel het gitaarspel van J.J. Cale en zijn zang zijn de afgelopen decennia een synoniem geworden voor het begrip laid-back en bij voorkeur LAID-BACK in hoofdletters. Luister naar de tracks op Stay Around en de aarde draait opeens een stuk minder snel. De muziek van J.J. Cale is muziek die uitnodigt tot luieren, bij voorkeur in een zomerzon of op zijn minst lentezon.

Het geluid van de muzikant uit Tulsa is de afgelopen decennia een inspiratiebron geweest voor velen, met Dire Straits als een van de meest aansprekende voorbeelden, maar J.J. Cale blijft ongeëvenaard De muziek van J.J. Cale klonk vrijwel altijd loom en puur en dat gaat ook weer op voor de songs op Stay Around. De Amerikaanse muzikant is in de meeste tracks de blues trouw en betovert met heerlijk laid-back gitaarspel, maar ook gitaarspel van grote schoonheid.

De tracks op Stay Around bestrijken naar verluidt (ik heb helaas geen hele precieze info) vrijwel de gehele carrière van J.J. Cale, maar het album klinkt desondanks consistent, wat iets zegt over het bijzondere geluid dat de Amerikaanse muzikant in de jaren 70 ontwikkelde en 40 jaar trouw zou blijven.

Er zijn ons de laatste jaren nogal wat muzikanten van naam en faam ontvallen, waaronder muzikanten die bekend stonden als archivaris van nogal wat onuitgebracht materiaal. Ook J.J. Cale nam altijd veel meer songs op dan hij nodig had, maar waar we het bij veel overleden muzikanten helaas moeten doen met obscuur demo materiaal, is Stay Around van een niveau dat ook bij leven zeer de moeite waard was geweest. De archieven van J.J. Cale bevatten volgens zijn vrouw en manager nog veel meer moois, dus dat belooft wat voor de toekomst. Voor het zover is kan ik prima uit de voeten met het verrassend sterke Stay Around. Erwin Zijleman

avatar van Zwaagje
3,0
Dit is weer het typische jj Cale geluid en dat is op zichzelf aangenaam. De songs zijn naar mijn mening niet altijd even sterk en ik snap dat sommige niet op een regulier album terecht zijn gekomen. Voor de fans leuk dat het wordt uitgebracht, maar ik vraag me af of hij er postuum vrolijk van wordt.

avatar van heicro
Ik ben in het bezit van de eerst 7 albums van J.J. Cale. Achteraf gezien was de koek al op na het 4e album 'Troubadour', maar 'fan' als ik was bleef ik toch albums aanschaffen. Artistiek gezien heeft hij in de decennia na de seventies nog maar weinig toegevoegd. Ook deze 'verzameling van restjes' niet.

Jammer dat het repertoire van een artiest zo uitgemolken moet worden vanwege de commercie.

avatar van WoNa
4,0
Zo ontzettend vertrouwd en zo ontzettend lekker. Waarom dit restjes zijn, is me niet geheel duidelijk. Maakt ook niet uit. Ik merk dat het bijna 6 jaar na zijn overlijden heel prettig is dat er nieuwe songs zijn, die goed bij me liggen.

Net als heicro was ik ook op een gegeven moment klaar met J.J. Cale. Het begon allemaal wel heel vertrouwd te klinken en toch steeds net iets minder. Bij mij was 'Travel Log' de waterscheiding. Ik stapte, onsuccesvol, in met '5' en geheel tevreden met 'Shades' en 'Grasshopper'. Van de oude platen is 'Okie' mijn favoriet. In de jaren 90 geloofde ik het wel. Het was Cale's laatste plaat, 'Roll On' die mij heel prettig verraste. Niet omdat de plaat zoveel anders was, nee, gewoon, omdat het zo lekker en vertrouwd klonk. Dat geldt dus ook voor Stay Around. De plaat bevat alles wat een J.J. Cale plaat moet bevatten. Die heerlijk slepende, laidback sound. Zijn slome zang. Het gepriegel op de vierkante centimeter op de gitaar. Het valt allemaal precies juist op deze plaat vol met overheerlijke kliekjes. Zoals bij het eten de kliekjes opgewarmd vaak lekkerder zijn dan daarvoor, is ook Stay Around precies goed.

Dit is een bewerking van een Engelstalige post op WoNoBloG.

avatar van pintjebier
heicro schreef:


Jammer dat het repertoire van een artiest zo uitgemolken moet worden vanwege de commercie.


Van uitmelken is hier volgens mij geen sprake. Nota bene zijn weduwe Christine Lakeland, tevens sidevrouw (met een eigen bescheiden carriere die op MM deels te vinden is) brengt pas 6 jaar na het overlijden een selectie van onuitgegeven nummers uit, in tijden dat er van albums niet meer te leven valt.

5,0
Gewoon een heerlijke plaat.
Met mooi weer, open raampje, en deze muziek... fantastisch!

is er een tekstboekje bij de CD Stay Around?

avatar van heartofsoul
4,0
Nee, helaas. Alleen wat zeer beknopte info over de songs (wie schreef de songs), productie en meespelende musici.

avatar van goldendream
3,0
Bij 'Rewind' vind je op het net meer info en ontdek je uit welk jaar de songs zijn. Bij 'Stay Around' (zelfde concept) vind ik nauwelijks info.

avatar van goldendream
3,0
Toch nog eens proberen. Weet iemand uit welk jaar uit welke songs zijn?

avatar van goldendream
3,0
geplaatst:
Dit album met onuitgegeven nummers doorheen de hele carrière bevalt me meteen goed. Spijtig dat er niet kan nagegaan worden uit welk jaar een song komt.

avatar van goldendream
3,0
geplaatst:
Het is duidelijk dat de brave man een hele carrière gebouwd heeft op één recept en nauwelijks een wijziging in stijl toeliet.
3 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 08:34 uur

geplaatst: vandaag om 08:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.