When the Wind Blows (2019)

Alternatieve titel: The Songs of Townes Van Zandt

Italiƫ
Folk / Country
Label: Appaloosa

1. Jaime Michaels - Snowin on Raton (4:14)
  2. Luke Bulla - Heavenly Houseboat Blues (3:52)

met Paolo Ercoli

3. Christian Kjellvander - Tower Song (4:52)
  4. Terry Allen - White Freightliner Blues (4:30)
  5. Joe Ely - If I Needed You (3:05)
  6. Thom Chacon - Still Looking for You (3:05)
  7. Slaid Cleaves en Scrappy Jud Newcomb - Colorado Bound (3:07)
  8. Andrea Parodi - Tecumseh Valley (4:24)
  9. Ben Bedford en Kari Bedford - Snow Don't Fall (2:38)
  10. David Corley - To Live Is to Fly (3:51)

met Sarah McDermott en Hugh Christopher Brown

11. Session Americana - My Proud Mountains (4:42)
  12. Kimmie Rhodes - Catfish Song (4:59)

met Bobbie Nelson

13. Kimmie Rhodes - For the Sake of the Song (5:28)

met David Olney

14. The Orphan Brigade - Katie Belle Blue (3:20)
  15. Sam Baker - Come Tomorrow (3:07)
  16. Malcolm Holcombe - Dollar Bill Blues (2:08)
  17. Jono Manson - At My Window (3:45)
  18. Chris Jagger - Ain't Leavin Your Love (4:01)
  19. Gurf Morlix - Marie (6:00)
  20. Bocephu’s King en Flophouse Jr - Rex's Blues (3:11)
  21. Anana Kaye en Irakli Gabriel - Rake (3:24)
  22. Matt Harlan - You Are Not Needed Now (4:29)
  23. Chris Buhalis - Highway Kind (2:28)
  24. Radoslav Lorkovic - Flyin' Shoes (4:46)
  25. James Maddock - Loretta (2:59)
  26. Jeff Talmadge en Jeff Tveraas - I'll Be Here in the Morning (2:55)
  27. Richard Lindgren - Lungs (2:42)
  28. Tim Grimm - Colorado Girl (3:36)
  29. Catherine MacLellan - When She Don't Need Me (4:38)
  30. Michael McDermott - Waiting Around to Die (3:39)
  31. Paul Sachs - Pancho & Lefty (3:43)
  32. Jack Trooper - Our Mother the Mountain (3:49)
avatar van potjandosie
fraai eerbetoon aan de legendarische singer/songwriter John Townes Van Zandt (Fort Worth 02-03-1944, Smyrna 01-01-1997). de aanleiding van dit album was het 15 jarig bestaan van het jaarlijkse TVZ festival in Figino Serenza in Italië.

Townes Van Zandt die slechts 52 jaar werd, was wellicht 1 van de beste singer/songwriters die ooit op deze aardkloot rond liepen. de 32 songs op dit album voelen aan als een soort college of masterclass songwriting van de man.

er zullen ongetwijfeld mensen zijn die een voorkeur hebben voor de originele versies, echter veel covers op dit album zijn bijzonder fraai uitgevoerd door een een keur aan internationale roots/americana artiesten.

er staat slechts een klein aantal misperen op dit album, zoals de in het Italiaans gezongen versie van "Tecumseh Valley" van Andrea Parodi en het stevig "over the top" rockende "Loretta" van James Maddock. ook de versies van "At My Window" (Jono Manson), "Marie" (Gurf Morlix) , "Rake" (Anana Kaye) en "Lungs" (Richard Lindgren) zijn weliswaar niet slecht, maar bekoren minder.

daar staan een groot aantal prachtige versies tegenover die dit ruimschoots compenseren. de 5 sterren versies op dit eerbetoon zijn wat mij betreft afkomstig van:

Christian Kjellvander (Tower Song), Joe Ely (If I Needed You), Ben & Kari Bedford (Snow Don't Fall), wijlen David Olney (For the Sake of the Song), Sam Baker (Come Tomorrow), wijlen Malcolm Holcombe (Dollar Bill Blues), Matt Harlan (You Are Not Needed Now), Jeff Talmadge (I'll Be Here in the Morning), Tim Grimm (Colorado Girl), Catherine McLellan (When She Don't Need Me) en Jack Trooper, de zoon van wijlen Greg Trooper (Our Mother the Mountain).

de piano ballad uitvoeringen van KImmie Rhodes (Catfish Song) en Radoslav Lorkovic (Flyin' Shoes) raken eveneens aan de essentie van zijn songs.

de uitvoeringen op cd 1 (tracks 1 t/m 16) zijn uitgezonderd "Tecumseh Valley" stuk voor stuk het beluisteren meer dan waard. op cd 2 (tracks 17-32) staan wel wat mindere tracks, maar die staan het luisterplezier niet of nauwelijks in de weg.

de songs werden in verschillende studio's opgenomen in Santa Fe, Nashville, Austin en NYC. de cover werd ontworpen door Sam Baker. de productie van de nummers is kristalhelder.

Production coordinators Andrea Parodi & Jono Manson
Mastered at Airshow Mastering, Boulder, Colorado, USA
All lyrics and music composed by Townes Van Zandt

uit de liner notes van Mary Gauthier:

"I have been blessed to play at the TVZ festival in Italy several times. It makes me smile to see the great mans work being kept alive by such a wonderful group of artists and fans. The joy of this event, the sheer happiness flowing from the sad songs....defies words or human ability to express in simple language. Suffice it to say that coming together to sing the blues of Townes Van Zandt makes the world a better place"

avatar van Brunniepoo
Normaliter houd ik erg van dit soort tributealbums en de muziek van Townes van Zandt smaakt mij ook bijzonder goed, maar met dit album kon ik dan weer niet zo veel. Ik heb er toch een beetje een 'tweede garnituur artiesten'-gevoel bij en ik hoor ook eigenlijk nauwelijks versies die voor mij wat toevoegen aan de originelen.

avatar van potjandosie
dat "tweede garnituur artiesten" gevoel snap ik wel Brunniepoo. point taken, hoewel dat n.m.m. niet automatisch tot slechte uitvoeringen van de songs hoeft te leiden.

wellicht dat het het andere tribute album "Poet" (a tribute to Townes Van Zandt), dat eerder in 2001 verscheen, jou beter zal bevallen. daar staan meer uitvoeringen van "eerste garnituur artiesten" op, zoals de geweldige cover van "Loretta" door wijlen John Prine.

avatar van Brunniepoo
Ik ken "Poet" en die sla ik aanzienlijk hoger aan dan deze plaat