menu

Ben Walker - Echo (2019)

mijn stem
3,50 (4)
4 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Folk
Label: Folkroom

 1. Afon (3:01)
 2. The Ecchoing Green (2:30)

  met Thom Ashworth

 3. Ha'nacker Mill (2:49)

  met Laura Hockenhull

 4. Rings (5:52)
 5. Let Me in at the Door (3:21)

  met Hazel Askew

 6. Cross Fell (3:34)
 7. On Humber Bank (4:37)

  met Laura Ward

 8. How Stands the Glass Around (3:27)

  met Jinnwoo

 9. The Island (4:02)

  met Bella Hardy

 10. Nurses' Songs (3:07)

  met Kitty Macfarlane

 11. Eostre (2:48)
totale tijdsduur: 39:08
zoeken in:
avatar van Lura
5,0
geplaatst:
“In divided times, Echo reflects centuries-old words back to us for today, reimagined in new music. Examining traces of the past to help make sense of an uncertain present, Ben found that some things never grow old; the cycles of life, the sound of the land and the water, stories of loss of innocence, of pride and shame, hope and fear.” Zo worden in het persbericht de intenties omschreven van zijn solodebuut Echo.

Tot voor kort vormde Ben samen met Josienne Clarke een succesvol duo, dat zich kon bogen op een oeuvre van een zestal fraaie albums en meerdere ep’s. Josienne bewandelt intussen met PicaPica andere interessante paden en focust zich tevens op een solocarrière. Het afgelopen decennium werd door Ben ook als producer naam gemaakt.

Voor Echo werd vooral diep de archieven ingedoken van de English Folk Dance and Song Society (EFDSS), die zich bevinden in het vermaarde Cecil Sharp House. Het is verbazingwekkend hoe goed gevuld de schatkamer van traditionele Engelse folkmuziek is.

De acht gebruikte composities dateren van begin 1700 tot begin 1900, naast drie fraaie instrumentale composities van eigen hand. Vooral in de laatstgenoemde categorie komt het fraaie geluid van zijn handgemaakte akoestische Fylde gitaar volledig tot zijn recht.

Voor zijn eigen geschreven composities vond hij vooral inspiratie in de natuur. Opener Afon (Welsh voor Rivier) is een verwijzing naar de rivier de Avon, die overigens zowel in Engeland, Schotland als in Wales voorkomt. Hij nam het zittend naast deze rivier met zijn veldrecorder op. Cross Fell heeft betrekking op een berg nabij Penrith.

Op vocaal gebied kreeg hij hulp van uitstekende vocalisten. Naast de in Nederland redelijk bekende Bella Hardy, rijzende ster Thom Ashworth, Laura Hockenhull, Hazel Askew (The Askew Sisters), Laura Ward, Kitty MacFarlane en Jinnwoo (Benjamin Webb).

De eerste single Rings is een goed voorbeeld hoe inventief Ben is. Het door de meer dan negentigjarige George Maynard gezongen A Sailor in the North Country vloeit over in de door Ben briljant gearrangeerde uit 1780 stammende compositie The Ring.

Zijn arrangementen zijn zonder uitzondering wonderschoon, een vaardigheid die hij zichzelf overigens aangeleerd heeft. Ook de bijdrages van violisten Basia Bartz (Dana Immanuel & The Stolen Band) en Anna Jenkins, celliste Jo Silverston en bassist John Parker mogen zeker niet onvermeld blijven.

De bekende recensent Colin Irwin van fROOTS beloonde Echo reeds met de maximale vijf sterren, een beoordeling waar ik mij volledig bij aansluit. Echo is een intrigerend en tijdloos album. Het is goed dat Ben en Josienne besloten hebben om beiden apart hun vleugels uit te slaan. In september zal Ben een aantal concerten in Nederland en Duitsland geven.

Ben Walker live:

De Nieuwe Anita, Amsterdam 12 September
Houseconcert, Bruhl 13 September
Leonhardskappelle, Erkelenz, 14 September (RH/BW)
Teatro Munganga, Amsterdam, 15 September
House concert (Volksmarsen) 18 September
PizzaLab (Leipzig) 19 September
The Shakespeare (Herdecke) - 20 September
Luke Kulturkeller (Ludwigsburg) - 21 September
Zimmer 16 (Berlin) - 26 September
Mandy’s lounge (Homburg) - 28 September

Gast
geplaatst: vandaag om 07:07 uur

geplaatst: vandaag om 07:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.