Jarre - Hong Kong (1994)

Label: Dreyfus

1. Countdown (1:37)
  2. Chronologie 2 (6:37)
  3. Chronologie 3 (5:46)
  4. How Old Are You (1:17)
  5. Equinoxe 4 (4:46)
  6. Souvenir of China (4:43)
  7. Qu'est-ce-que l'Amour? (0:52)
  8. Chronologie 6 (5:10)
  9. Chronologie 8 (4:49)
  10. Where Are You Going? (0:52)
  11. Oxygene 4 (4:32)
  12. Hong Kong Hostess * (0:35)
  13. Fishing Junks at Sunset (Part 1) * (6:09)
  14. Fishing Junks at Sunset (Part 2) (5:31)
  15. Sale of the Century (1:18)
  16. Digisequencer (6:07)
  17. Magnetic Fields 2 (6:31)
  18. Band in the Rain [Unplugged Version] (2:26)
  19. Rendez-Vous 4 (6:23)
  20. Chronologie 4 (6:35)
avatar van The Voice
Net als de concerten in Europa werd ook bij dit concert het album Chronologie goed belicht. Daarnaast natuurlijk ook de successen Oxygene 4/Equinoxe 4/Magnetic Fields 2. Uitschieter van dit album vind ik toch wel Digisequencer.

avatar van IntoMusic
Ga deze toch maar is aanschaffen. Ben niet zo kapot van het latere werk van Jarre, maar Chronologie gaat (naar ik nu hoor) wel. Inderdaad wat je zegt: Digisequencer is echt zeer gaaf (net op Youtube beluisterd).

avatar van IntoMusic
Is overigens die met de extra track een dubbelaar gezien de totale tijd?

avatar van IntoMusic
Dit concert bevalt mij toch wel erg goed en de nummers zijn stuk voor stuk uitstekend gespeeld. Valt me op dat met name de gitaar een voorname rol speelt in de nummers zoals een aantal Chronologie-delen, Equinoxe 4 en Rendez vous 4.
Voor nu 4 sterren, maar zeker groeiend.

avatar van dennisversteeg
Dit is een uitstekend live album die goed de eerste echte tournee van Jarre documetneert. Wat ik vooral leuk vind is dat hij zijn arrangementen hier durft aan te passen, met o.a. een geslaagde introductie van electrische gitaar.

De 2CD versie is compelter, maar als je niet van chinese orkestmuziek houdt is de enkele CD absoluut een goede keus.

avatar van vigil
Bij mijn weten is hier enkel een 2 disc versie van verschenen.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
In 1997 is de geremasterde versie van dit album verschenen op 1 CD. Daarop mist "Fishing Junks at Sunset Part 1". Voor de rest is deze versie zo goed als identiek aan de dubbel-CD.
Ik heb alleen de geremasterde versie, maar die klinkt in ieder geval als een klok. Sterker, het is één van de beste live-CD's van Jarre en eentje waar ik ook daadwerkelijk het live-gevoel bij heb.

Na de countdown van "Chronologie 1" volgen uitstekende live-versies van "Chronologie 2" en "Chronologie 3" die door de toevoeging van de electrische gitaar een stuk intenser klinken dan de studio-versies, stiekem zelfs beter.
Tussen de nummers door, zitten wat typische overgangsmomenten zoals "How Old Are You?". Het zorgt voor een sterke spanningsboog binnen de nummers.
"Equinoxe 4" is de eerste 'klassieker' die dan voorbij komt en in deze uitvoering klinkt ie vooral naar het einde toe behoorlijk 'rock'-achtig. In ieder geval erg goed.
Eén van mijn persoonlijke Jarre-favorieten, "Souvenir of China" blijft ook in deze versie recht overeind staan. Wat een pracht van een nummer blijft dit!!
Na overgang no. 2 volgen delen 6 en 8 van "Chronologie". Zeker geen probleem, aangezien Chronologie alsnog tot één van mijn Jarre-favorieten gerekend mag worden. Hoewel de beide nummers qua stijl ontiegelijk van elkaar verschillen, is het een feest voor het oor. En zeker de indrukwekkende intro op deel 8.
Na overgang no.3 volgt het onvermijdelijke "Oxygene 4". Persoonlijk had ik deze gewoon eens weggelaten. Laten we eerlijk zijn: Oxygene 2 is toch gewoon véél beter? Maar je kan niet alles hebben natuurlijk...
Dan volgt "Fishing Junks at Sunset" die dus niet compleet op mijn versie van het album staat. Persoonlijk niet echt een gemis, aangezien er al een oorspronkelijke, complete versie ook al terug te horen valt op "The Concerts in China". Deze 'ingekorte' versie bevalt overigens ook uitstekend, dus e.e.a. is gevoelsmatig niet echt een gemis.
De verrassing van dit album is het exclusieve, super-dynamische, briljante "Digisequencer". Het klinkt in eerste instantie als een aaneenschakeling van sequencers gecombineerd met gitaar waar later dan nog een meer synths en ritmes onder worden gegooid. E.e.a. klinkt in ieder geval subliem en maakt dat ik dit live-album een halve punt extra meegeef, gezien het feit dat Jarre hier toch wel érg goed bezig is, in mijn beleving. De intense orgel-overgang is fenomenaal en zorgt voor een daverende afsluiting!
Vervolgens wordt "Magnetic Fields 2" ingezet incl. briljant intro. Compositorisch heb ik dit nooit echt een sterk nummer gevonden, maar wat weet Jarre er toch altijd een feest van te maken, als hij met deze klassieker live op de proppen komt.
Over feestnummers gesproken: het album sluit daverend af met het tevens onvermijdelijke "Rendez-Vous 4" en tot slot "Chronologie 4".
Alleen "Band in the Rain" haalt even de vaart weer uit het album, maar ja.

Hong Kong is andermaal een live-album van Jarre. Maar wat is dit een verbetering t.o.v. Destination Docklands (ook wel bekend als simpelweg Jarre Live). Het komt doordat de selectie van de nummers beter is en qua inspiratie en dynamiek is dit gewoon een super-album. Veel albums zijn nauwelijks of zelfs helemaal niet vertegenwoordigd, maar het geeft niet. Er staat tegenover dat nummers als het alles omverblazende "Digisequencer" (alleen vanwege dit nummer is dit album verplichte kost) zijn toegevoegd en je hebt alsnog een live-document om U tegen te zeggen. En dus neem ik het maar een keer voor lief dat klappers als bijvoorbeeld "Ethnicolor" en "Rendez-Vous 2" er eens niet op staan...

En wat te denken van de fenomenaal goede afsluiter Chronology part 4 in een waanzinnige, spetterende live versie? Beter wordt synthesizer muziek niet...