Edgelarks - Feather (2019)

Folk
Uitgebracht in eigen beheer

1. Feather (3:48)
  2. Where I Stand (4:37)
  3. Back from Hope (4:06)
  4. Wanting Nothing (3:59)
  5. What We Save from the Tide (5:02)
  6. Oyster (5:56)
  7. Time Away (3:40)
  8. Growing (3:55)
  9. Wander (5:06)
  10. Spencer the Rover (6:02)
  11. The Longest Day (4:45)
In het najaar 2019 dit duo (Hannah Martin en Phillip Henry) weer gezien en gehoord in Den Haag bij Acoustic Alley. Bij een vorig optreden was ik al zeer onder de indruk, dus ik wist wat ik kon verwachten. Maar opnieuw werd ik zelfs meer geraakt door de muziek, de entourage , maar vooral het sympathieke optreden.
Het is het tweede album dat is uitgebracht onder de naam Edgelarks en in wezen is het een logisch vervolg op het vorige album.
Leek bij de eerdere albums dat het duo juist de muziek wat breder probeerde te ontwikkelen, vanaf Edgelarks wordt de muziek juist intiemer en meer en meer folkgericht.
Het album heeft het duo via een crowdfunding actie op kunnen nemen. Ze zaten wat met een writer's block vanwege de vele optredens. Uiteindelijk konden ze een tijdje in een cottage in het prachtige Lake District terecht, waar de inspiratie weer terug kon keren.
Men wilde een hoopvol album maken, tegen de negativiteit en pessimisme van het huidige Engeland in. Hoopvol, maar geen oppervlakkig vrolijk album. Maar teksten die ergens over gaan en ook de zonnige, hoopvolle kant van het leven laten zien.
Daarbij ook weer wat traditionals.
En bij dit alles hoort maar een term 'subtiele folk'. Dat bleek al tijdens het optreden. Er werd zo subtiel gemusiceerd, je kon een speld horen vallen, zo geconcentreerd werd er gespeeld en geluisterd.
Wat verder blijkt op deze plaat, dat de rol van Hannah Martin wat groter is geworden. Met haar prachtige stem past ze zo tussen de grote zangeressen van de folkmuziek. Philip Henry past zijn spel geheel aan, maar vergis je niet. Door alle subtiliteit in zijn spel maakt hij een podium waarop Hannah kan stralen.
Doordat het album zo subtiel is, moet je echt er voor gaan zitten en het album de tijd geven om alle kleine elementen prijs te geven.
Phillip Henry maakt ook solo albums die ook zeer de moeite waard zijn, meer nummers zijn dan instrumentaal En hij blijft muzikaal zo sterk met zijn slide gitaren, mond harmonica, dobro, beat box. En dan Hannah met loepzuivere zang, prachtig vioolspel, banjo en soms gitaar en soms een drone achtig apparaatje, het is klasse ! Bij het album tijdens het optreden zat ook nog een extra ep , Gleanings, nummers die in dezelfde tijd zijn opgenomen, maar het album niet haalden. Niet vanwege de kwaliteit, die is hetzelfde.
Ik twijfel wel/geen 5 sterren. Laat ik maar zuinig zijn met 5 sterren, 4,5 wordt het zonder meer en wie weet...