Bayon - First Recordings 1971-1973 (1999)

1 stem

Oost-Duitsland
Rock / Pop
Label: Wydawnictwo 21

1. Stell Dich Mitten in den Regen / Stand in the Middle of the Rain 5.09 (5:09)
  2. Die Nacht / the Night (5:47)
  3. Die Lerche / the Lark (2:44)
  4. O Mangobaum / Oh, Mango Tree (4:00)
  5. Synthetic-Walzer / Synthetic Waltz (7:34)
  6. Bayon-Suite (12:35)
Bayon is een progressieve muziekgroep uit Oost Duitsland toen de scheiding van Duitsland nog een feit was en de communisten het nog voor het zeggen hadden in Oost-Duitsland. Hoe kwam het dat er dan toch een redelijk progressieve muziekgroep door de Stasi werd getolereerd, aangezien alles in het belang stond van het systeem. Misschien dat het volgende meespeelde, de groep bestond uit een Duits lid en Cambodjaans en verder waren er contacten met muzikanten uit Cuba en Vietnam. Allemaal dus uit communistische landen en misschien werd het gezien als culturele versterking of iets dergelijks. Ook dat ze ooit starten als een akoestisch kwartet zal misschien de Stasi bonzen gerustgesteld hebben.
In ieder geval had men de zegen van de Stasi om muziek te maken en dit groeide langzaam uit tot echte prog met allerlei invloeden en veel instrumenten. De eerste 2 nummers zijn bijzonder boeiend en laten al wat horen van de mogelijkheden van de groep. We zouden het nu misschien meer ethnische prog o.i.d. noemen, een recensent kwam met de vergelijking met Pentangle. Het derde nummer is een Oost Duits volksdeuntje/liedje wat in schril contrast staat met de rest. Even een goedmakertje voor de Stasi ? O Mangobaum heeft weer een zeer oosters tintje en Synthetic Waltz wordt live gespeeld. De plaat wordt afgesloten met de Bayon suite, een prachtig stukje werk, startend met 'a saucerful of secret' orgeltje.
De eerste plaat van Bayon werd pas in 1977 uitgegeven en de tijd tussen de first recordings en die eerste echte plaat was het meer jazz / chamber achtig.
Op zich gewoon een leuke plaat met een apart verleden. Geen meesterwerk, maar lang niet slecht.