De Havenzangers - Oh Heideroosje (1978)

Label: Philips

1. Oh Heideroosje (3:27)
  2. Op de Sluizen van Ijmuiden (3:38)
  3. De Stem van Mijn Hart (3:09)
  4. De Lichtjes van de Schelde (3:16)
  5. Eenzaam Vannacht (2:45)
  6. Als Ik Thuiskom Trouwen Wij (2:54)
  7. Ken Je de Veleta Niet? (3:10)
  8. Waarom Gaan Wij Voorgoed Uit Elkander? (Zeemanslied) (3:25)
  9. Dans Je Met Mij Tot in de Morgen (3:36)
  10. Twee Kleine Klompjes (4:29)
  11. Ik Wil Met Jou M'n Leven Delen (4:23)
  12. Ben Je Mijlenver op Zee (2:52)
  13. Aloha Ade (3:56)
avatar van nlkink
Als je in 1978 dacht dat je alles had gehoord met het debuutalbum Aan Het Strand Stil En Verlaten dan was Oh Heideroosje een klap in het gezicht. Het "moeilijke" tweede album bleek een waardige opvolger te zijn van het epische debuutalbum uit 1977. Moeiteloos schudden Henk Pleket en zijn maten wederom 13 liedjes uit hun mouw die op een enkeling na de nautiek als thema hadden. Uitzondering was de aloude vooroorlogse hit Ken Je de Veleta Niet?. De Valeta was een dans. Het liedje was zo gecomponeerd dat de dans wat gemakkelijker te leren was. De Havenzangers dachten daarmee kennelijk een dansrage of Valeta-revival te ontketenen, wat ze uiteindelijk niet is gelukt.
Een van de andere uitzonderingen was de hit Oh Heideroosje. Het leverde de groep van de fans van het eerste uur wat kritiek op, die Henk Pleket pareerde met: "dan donder je toch op naar die gasten van Sailor!", waarbij hij voorbij ging aan het feit dat 99% van zijn aanhang geen woord over de grens sprak. Sterker, de meeste onder hun aanhang sprak geeneens Algemeen Beschaafd Nederlands!

avatar van caravelle
Deze uit de serie Alle 13 goed kende ik nog niet. Zo zie je maar weer dat je op deze site weer leuke nieuwe dingen ontdekt. Was altijd al een beetje fan van Sailor (vanwege de hit Sailor) maar nu ga ik mij maar eens verdiepen in deze cult band die dankzij Nlkink eindelijk de aandacht gaat krijgen die het altijd verdiend heeft. Deze progressieve stroming binnen de Nederpop is altijd onderbelicht geweest doordat het Engelse Sailor en de Palingsound uit Volendam altijd alle credits kregen!