Penguin Cafe - Handfuls of Night (2019)

Neoklassiek
Label: Erased Tapes

1. Winter Sun (3:57)
  2. Chinstrap (5:48)
  3. Chapter (6:43)
  4. Adelie (4:07)
  5. At the Top of the Hill, They Stood... (5:40)
  6. Pythagoras on the Line Again (5:49)
  7. The Life of an Emperor (4:56)
  8. Gentoo Origin (5:32)
  9. Midnight Sun (4:07)
Mssr Renard
Ik zet hoog in bij deze plaat. Het is weer een prachtige, dromerige plaat, die uitstekend past bij het herfstige weer van nu. Hypnotiserend is het gewoon.

Ik vind de genres (avant-garde/pop) die hier worden gehanteerd overigens niet helemaal kloppen. Ik zou gaan voor een combinatie van wereld/folk. Ik ben benieuwd hoe anderen dit zien.

Nog maar veel draaien deze plaat, en met deze score kan het nog best de plaat van het jaar 2019 worden, wat mij betreft.

avatar van Lura
Voor het ontstaan van de voorloper van Penguin Cafe, Penguin Cafe Orchestra, dient men terug te gaan naar ongeveer 1973. Simon Jeffes de oprichter van Penguin Cafe Orchestra, liep in Zuid-Frankrijk na het eten van schelpdieren een zware voedselvergiftiging op. Die bezorgde hem zo’n vier dagen hevige koorts.

Tijdens die periode kreeg hij een levendige droom over een sombere toekomstvisie, waarin iedereen in betonnen gebouwen woonde. De enige manier om aan dit eentonige leven te ontsnappen was, door langs een stoffige weg op zoek te gaan naar een oud, vervallen gebouw, het Penguin Cafe.

Daar is het een vrolijke janboel en speelt de Penguin Cafe Orchestra, muziek waarvan je zeker weet dat je ze ergens al gehoord hebt, je weet alleen niet waar. Die droom bracht Jeffes op het idee om dit soort unieke muziek te gaan componeren.

Hij deed dat zo’n vijfentwintig jaar met succes , tot aan zijn dood in 1997. In 2009 besloot zijn zoon Arthur Penguin Cafe op te richten, met de bedoeling het oude repertoire van de band van zijn vader te gaan spelen. Maar al spoedig begon Arthur eigen composities te schrijven, die in het verlengde van het repertoire van zijn vader lagen.

De invloeden in zijn muziek zijn legio. Het bezit elementen uit de Afrikaanse, Venezuelaanse, Braziliaanse, bluegrass, klassieke, avant-garde en minimale muziek. Ook het gebruikte instrumentarium is groot. Het levert wederom een prachtplaat op in het oeuvre van de rijke geschiedenis van deze groep.

avatar van Michiel Cohen
2 tracks waren bruikbaar voor mijn playlist.

avatar van Mausie
Mssr Renard schreef:
Wat een vreemde recensie.

Je zou zijn andere recensies eens moeten lezen, prachtig geschreven. Spoiler alert: de playlist is een terugkerend thema.

Mssr Renard
Ja maar wel allemaal prachtige platen omlaag stemmen.

Wat heeft deze plaat nu te maken met zijn playlists?

avatar van Michiel Cohen
Mssr Renard schreef:
Wat een vreemde recensie.

Het is een andere manier van benaderen.

Mssr Renard
Ik hoop (ik ga er vanuit) dat genoeg liefhebbers wel een redelijke score en recensie schrijft bij deze plaat en uiteindelijk het gemiddelde weer op peil komt.

Daar wil ik het bij laten. Veel plezier met je playlist.

ohmusica
In het genre, zal ik maar zeggen voor het gemak, vind ik dit heel geslaagd. Mooi verfijnd samenspel van strijkers, piano en andere instrumenten met typische details uit de rijke Penguin traditie. Het zijn composities om heerlijk in te verdwalen en er is eigenlijk geen moment dat het mij verveeld.

Hele mooie, vaak ingetogen muziek. Kan er naar blijven luisteren. Afgelopen vrijdag concert van Penguin Café gezien in Canterbury. Goed concert, weinig van deze CD gespeeld (helaas), wel behoorlijk wat nummers PC Orchestra, ook leuk. Volgend jaar nieuwe cd, met, waarschijnlijk, ook optredens in Nederland .

avatar van konijnmuziek
Wat een indrukwekkende neoklassieke plaat is dit! Het soort neoklassiek waar ik heel erg rustig van word, met prachtige composities en rijke instrumentale invulling. Het is maar zelden dat een album me helemaal kan meenemen uit het hier en nu, maar op deze plaat gebeurt dat wanneer de cello meedoet op Chinstrap en Gentoo Origin. Handfuls of Night pakt toch net wat meer dan hun voorgaande werk (en die zijn ook al niet mis). De groep rond Arthur Jeffes gestage groei doorgemaakt vanaf 2009 en dit album is hun absolute hoogtepunt. Hopelijk gaat deze groep snel weer eens door Nederland op tournee.