menu

Sunn O))) - Pyroclasts (2019)

mijn stem
3,78 (18)
18 stemmen

Verenigde Staten
Metal / Avant-Garde
Label: Southern Lord

  1. Frost (C) (10:56)
  2. Kingdoms (G) (11:04)
  3. Ampliphædies (E) (11:03)
  4. Ascension (A) (10:54)
totale tijdsduur: 43:57
zoeken in:
avatar van dix
dix
Life Metal the sequel?

avatar van Edwynn
Dit ding is in dezelfde sessie als Life Metal opgenomen met Steve Albini. Dus het zal ongetwijfeld dezelfde feel hebben.

avatar van bennerd
Jammer.

avatar van Poles Apart
Edwynn schreef:
Dit ding is in dezelfde sessie als Life Metal opgenomen met Steve Albini. Dus het zal ongetwijfeld dezelfde feel hebben.

Uit een interview met Stephen O'Malley:

What was behind the decision to release two studio albums in a year?

Well, both of those records are from the Albini session and we were recording them as one session. And at some point, we had to curate the music as we didn’t want to release a triple LP. We think that’s really asking too much of our fans, even though some of them would’ve been super excited for it.

The Life Metal album definitely had more composed pieces of music, and the Pyroclasts LP was more free-spirited, and experimental in nature. I think it’s also interesting to get some space between those ideas for the listener so they can have the pleasure and be motivated through encountering music. They can have the pleasure of making that connection themselves, rather than packaging it as this big completion or sessions type of thing. And the music of Life Metal are pieces that Greg and I arranged in the pre-production session – in our writing sessions – and came to the studio pretty prepared with. So, Pyroclasts consists of the more spontaneous pieces that we worked on in the studio.

avatar van erwinz
4,0
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Sunn O))) - Pyroclasts - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Sunn O))) - Pyroclasts
Nauwelijks bekomen van de vorige portie gitaar drones komt Sunn O))) alweer op de proppen met een nieuwe en even bezwerende portie gitaargeweld vol schoonheid

Twee albums maken in een jaar is kennelijk in op het moment, want nauwelijks een half jaar na het geweldige Life Metal komt Sunn O))) alweer op de proppen met een nieuw album. Pyroclasts werd opgenomen tijdens de sessies die ook Life Metal opleverden en klinkt hooguit nog wat ruwer en experimenteler. Ook Pyroclasts werd prachtig opgenomen door meesterproducer Steve Albini, die ervoor heeft gezorgd dat alle schoonheid in de muziek van de Amerikaanse band meedogenloos aan de oppervlakte komt. Zeker voor het niet geoefende oor is het zware kost, maar geef je over aan de unieke muziek van Sunn O))) en Pyroclasts wordt steeds mooier, indringender en bezwerender.

Ik had in het verleden vaak de grootste moeite om de schoonheid te horen in de muziek van de Amerikaanse band Sunn O)), maar bij beluistering van het eerder dit jaar verschenen Life Metal lukte het opeens wel.

De band rond Greg Anderson en Stephen O'Malley werkte op dit album niet alleen samen met een aantal gastmuzikanten (Hildur Guðnadóttir, Tim Midyett, Anthony Pateras en Tos Nieuwenhuizen), maar ook met de legendarische producer Steve Albini. Steve Albini schepte wat orde in de chaos, terwijl de gastmuzikanten, stuk voor stuk geluidskunstenaars, de drones van Sunn O))) verrijkten met bijzondere en subtiele accenten.

Desondanks deden Greg Anderson en Stephen O'Malley geen concessies. Eindeloos aanhoudende gitaar drones bepaalden ook op Life Metal het geluid van de band uit Seattle. Ik moest er absoluut aan wennen en ook voor gaan zitten, maar uiteindelijk hoorde ik steeds meer moois en bijzonders in de drones van de band en was Life Metal uiteindelijk goed voor bijna 70 minuten bedwelmende muziek.

Nog geen half jaar na de release van Life Metal is Sunn O))) terug met een nieuw album, Pyroclasts. Pyroclasts is net als zijn voorganger gestoken in een hoes die de fantasie eindeloos prikkelt en dat doet ook de muziek op het album. Pyroclasts werd opgenomen tijdens de sessies die ook Life Metal opleverden, wat betekent dat ook dit keer Hildur Guðnadóttir, Tim Midyett, Tos Nieuwenhuizen en producer Steve Albini van de partij zijn (alleen het orgel van Anthony Pateras ontbreekt).

Pyroclasts is echter geen verzameling restmateriaal, want er werd in de studio van Steve Albini in Chicago bewust gewerkt aan twee albums. Het levert dit keer vier tracks van net iets meer dan tien minuten en in totaal zo’n drie kwartier muziek op.

Stephen O'Malley gaf in een recent interview aan dat Life Metal bestaat uit van te voren bedachte en uitgewerkte composities, terwijl de tracks op Pyroclasts via improvisaties in de studio tot stand kwamen. Allmusic.com komt met een diepgravende analyse, die leuk is om te lezen, maar waar ik bij beluistering van het album niet zoveel mee kan.

Ik vind zelf de verschillen tussen beide albums niet zo groot. Ook Pyroclasts bestaat uit eindeloos durende gitaar drones die hier en daar op subtiele wijze zijn ingekleurd. Iedereen die niet bekend is met de muziek van Sunn O))) zal vooral een bak herrie of een aanhoudende ruis horen, maar net als op Life Metal komen de drones ook op Pyroclasts op fraaie wijze tot leven.

Als je vatbaar bent voor de bijzondere muziek van de band uit Seattle transformeert een bak herrie of ruis vervolgens in een subtiel klankentapijt waarin van alles gebeurt. Pyroclasts is net als zijn voorganger een beeldende plaat die je meesleept naar de afbeelding op de cover, die vervolgens eindeloos van kleuren en vormen blijft veranderen.

Ik kan me heel goed voorstellen dat er veel muziekliefhebbers zijn die hier helemaal niets in horen. Het is een kamp waartoe ik zelf ook lange tijd behoorde, maar sinds de drones op Life Metal me hebben bekeerd ben ik om. Pyroclasts is nog net wat ruwer dan zijn voorganger, maar de schoonheid komt ook dit keer makkelijk aan de oppervlakte. Het levert een unieke luistertrip op van 45 minuten, die je vervolgens nogmaals kunt ondergaan om iets totaal anders te horen. Unieke band, prachtige plaat. Erwin Zijleman

avatar van sander.
5,0
Je kunt producer Steve Albini's voorkeur voor 'realisme' saai of droog vinden maar in sommige gevallen pakt zijn methode fantastisch uit. En dat geldt voornamelijk voor Life Metal en dit album, de meest heldere en rijk klinkende uit Sunn's discografie. Je hoort individuele gitaren en overtonen en dat werkt als een tierelier bij deze vier stukken.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:19 uur

geplaatst: vandaag om 18:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.