Roberto Casalino - Il Fabbricante di Ricordi (2019)

1 stem

Italiƫ
Label: Casa Killer

1. Diamante Lei e Luce Lui (3:35)
  2. Sul Ciglio Senza Far Rumore (3:21)

met Alessandra Amoroso

met Emma

6. L'Essenziale (3:38)
  7. Magnifico (3:54)

met Fedez

8. A un Isolato da Te (3:24)
  9. Non Ti Scordar Mai di Me (4:04)
  10. Mi Parli Piano (3:25)

met Emma

11. Trova un Modo (3:43)

met Alessandra Amoroso

12. Distratto (3:47)
  13. Ti Porto a Cena con Me (3:56)

met Giusy Ferreri

musicfriek tipte me de clip Ti Porto A Cena Con Me van Roberto Casalino te vinden op het album Il Fabbricante di Ricordi Live.

Daar bestaat dus ook een studio-album van uit 2019: vol duetten met de originele uitvoerende artiesten. Zo vinden we ook Songfestivalkraker L'Essenziale in de tracklist. Leuk weetje is dat de artiest in kwestie de nummers heeft (mede-) geschreven. Casalino neemt zijn eigen nummers nu gewoon zelf op. Eigen nummers, ooit bekend gemaakt door andere zangers en zangeressen in zijn eigen jasje. Een jasje dat goed valt.

Een album vol heerlijke Italiaanse pop, gezongen met een ietwat rauw randje. Regelmatig is het heerlijk zwijmelen zoals zo vaak op Italiaanse pop-albums, alleen zorgt het rauwe randje ervoor dat het niet te zoet wordt, wat vaak het geval is.

En die clip? Ik snapte de tip wel ja Hoe homo-erotisch wil je het hebben. Niet verwonderlijk, daar Roberto van de familie is. Maar dat doet er op dit album niet echt toe.

Terug naar het nummer Ti Porto a Cena con Me, afsluiter van dit album: de eerste aanslag op de piano doet me enorm denken aan mijn favoriete bandje REVERE met I Won't Blame You. Iets andere toonhoogte, maar toch....

In 2008 schreef Casalino samen met Tiziano Ferro de single Non Ti Scordar Mai di Me voor Giusy Ferreri. Het nummer werd een enorm succes in Italië en stond 12 niet opeenvolgende weken bovenaan de Italiaanse Singles Chart. De start van een grootse carrière voor Ferreri, die ook op dit album te horen is net als het nummer waarmee zij toen doorbrak.

Het probleem met veel Italiaanse pop is dat ik het maar zelden een heel album trek. En dat is hier gelukkig niet het geval. Ik vind het heerlijk!