Lloyd McNeill - Treasures (1976)

Jazz
Label: Baobab

1. Griot (17:00)
  2. As a Matter of Fact (5:57)
  3. Salvation Army (11:17)
  4. You Don't Know What Love Is (10:18)
Mssr Renard
Met: Lloydd McNeill (fl), Cecil McBee (b), Brian Brake (d) Telmo (Portinho) Porto (d), Dom Salvador (p). Ray Armando (per). Met twee composities van McNeill, eentje van pianist Salvador en één standard.

Het meest opvallende nummer is het 17 minuten durende Griot.
Prachtige, melodieuze modal jazz, met vloeiend pianospel van Salvador en tevens vloeiend fluitspel van McNeill. Het geheel heeft een mooie lente-achtige, vrolijke sfeer. De allerhande percussie (waarvan ook veel Braziliaanse percussie) helpt om het geheel een frivool en speels thema mee te geven.

Het basspel (waarvan ook veel me strijkstok gespeeld) is warm en dragend en lijmt de elementen prachtig aan elkaar. Dit is echt een fantastische plaat die wat neigt naar de symfonische rock en folk/wereldmuziek, en wat weinig elementen van de traditionele jazz kent.

Het tweede nummer is wat meer traditioneel bop, het derde nummer van Salvador heeft latin en bossa-invloeden, en weet mij al direct te interesseren in meer van Salvador, waar ik nu dus ook naar op zoek ga (zo stokt de zoektocht naar goede muziek dus nooit).

Het laatste nummer is dan weer een jazz-ballad. Al met al een meer dan geslaagde plaat.