Lowgold - Just Backward of Square (2001)

Label: Nude

1. Golden Ratio (2:05)
  2. Beauty Dies Young (5:04)
  3. Mercury (5:05)
  4. Out of Reach (5:12)
  5. Back Here Again (4:22)
  6. Counterfeit (2:29)
  7. Never Alone (5:48)
  8. In Amber (5:27)
  9. Open the Airwaves (3:39)
  10. Less I Offer (5:46)
  11. Into the Void (4:56)
Er zijn nog geen berichten geplaatst bij deze indie band uit Engeland. Dit is de debuutplaat van het drietal, waarbij Darren Ford de belangrijkste is als multi instrumentalist, tekstschrijver en zanger. Dit album heeft het redelijk gedaan in Engeland en Lowgold werd al snel gebombardeerd als de nieuwe Coldplay. En dan moeten we denken aan de oude Coldplay. De commentaren daarna waren verschillend, sommigen herkenden zich helemaal niet in deze vergelijking. Lowgold zit wel wat in de hoek van Coldplay begin jaren 90 en vele bands uit Engeland maken vergelijkbare muziek. Maar als ik dat allemaal niet meeneem beluister ik best een sfeervol album. Mooie, wat melancholische nummers, breekbare teksten, zonder grote gebaren. Eerlijke muziek. Dat de groep nooit echt is doorgebroken had een praktische reden, veel problemen met platenmaatschappijen, maar ook wel door de muziek. Het had niet de impact om hier grote zalen mee te vullen en was net onvoldoende indie om op deze manier een doelgroep aan zich te binden. Het viel er net tussen in. In 2009 ging de groep uitelkaar met de belofte om weer bij elkaar te komen. Maar het is maar de vraag of dat zal gebeuren en of er mensen echt op zitten te wachten.