Camila Moreno - Pangea, Vol. 2 (2019)

1 stem

Chili
Uitgebracht in eigen beheer

1. El Origen del Arcoiris (4:44)
  2. 4 Heridas [Soundtrack Profugos] (1:41)
  3. Lugar Abierto [Documental 74 Mts2] (4:31)
  4. Idea [Las Ruinas del Oro] (4:19)
  5. Suficiente [Las Ruinas del Oro] (4:26)
  6. Panal [Las Ruinas del Oro] (3:02)
  7. El Amor a las Hierbas Salvajes [Las Ruinas del Oro] (2:42)
  8. Mandarina [Las Ruinas del Oro] (5:55)
  9. 1, 2, 3 Por Mí, Por Ti, Por Todos Mis Compañeros (4:33)
  10. Los Momentos (3:58)
  11. María [Sitio 53] (2:47)
  12. Caballo Negro I [Sitio 53] (1:54)
  13. Caballo Negro II [Sitio 53] (1:32)
  14. Caer [Sitio 53] (3:48)
  15. Yo Enterré Mis Muertos en Tierra [Sitio 53] (4:45)
  16. Mi Corazón en una Piedra (De Allende en Su Laberinto) (3:05)
  17. Un Bordado [Demo] (6:10)
  18. Partidas (1:34)
  19. Melodías (0:58)
  20. Canción de Cuna (3:03)
avatar van E-Clect-Eddy
Had gehoopt op een nieuw album van Camila Moreno. Op basis van de single, tevens opener het prachtige El Origen del Arcoiris beloofde dat veel goeds. Helaas heeft ze haar plannen gewijzigd. Eerst is er dus deze verzamelaar van alles waar ze mee bezig geweest is sinds haar laatste reguliere album uit 2015. Er komt wel een nieuw album maar veel later, mogelijk pas eind volgend jaar.

De Chileense Camila Moreno combineert Folk / Rock en Latin invloeden en zoekt het niet in de Pop maar eerder de alternatieve kant. Ze is een groot fan van Björk en dat kan je ook wel horen aan de vaak ingetogen manier van zingen en sfeervolle nummers. Gelukkig verschillen de stemmen zoveel dat ze geen kopie is van haar voorbeeld. Wel heeft ze iets van Björk's eigenzinnigheid, maar maakt ze nauwelijks gebruik van synths en heeft vaker een echte drummer dan een beats uit een doosje, of houdt zij het bij enkel een akoestische gitaar als begeleiding. Al is ze niet vies van de elektrische gitaar en komen sommige nummers dicht in de buurt van de Alternatieve Rock.

Bijna 70 minuten is best een lange zit, had misschien slimmer geweest om 3 of 4 (digitale) EP's uit te brengen. Ook omdat de uitvoeringen van de vele projecten sterk varieert, alsmede de opname kwaliteit. Dat wil zeggen het volume lijkt niet goed afgemixt (al zijn dit soms dus oorspronkelijk opnames gemaakt in de buitenlucht). Met name de nummers van het Sitio 53 project hebben daar helaas onder te lijden terwijl dit juist tot de spannendste behoren zoals Yo Enterré Mis Muertos en Tierra (ik begraaf mijn doden in aarde).

Ook het piano-gedreven Mi Corazón en una Piedra (De Allende en Su Laberinto) (mijn hart in een steen) behoort tot de mooiste op dit album. Summier begeleid door een cello (of toch een kamerorkest?).

Het is een bonte verzameling maar vaak is het Camila's ingetogen strelende stem begeleid door een akoestische gitaar die het middelpunt vormt, naast incidentele spielerei zoals het instrumentale Partidas.

De 30 minuten durende video hieronder is een goed voorbeeld van het werk van Camila (met band) op hun best op locatie, live zonder publiek.

Las Ruinas del Oro - Camila Moreno (mediometraje) - YouTube