Franco Battiato - Torneremo Ancora (2019)

Italiƫ
Label: Sony

1. Torneremo Ancora (3:37)
  2. Come un Cammello in una Grondaia (3:26)
  3. Le Sacre Sinfonie del Tempo (3:41)
  4. Lode All'inviolato (3:07)
  5. L'animale (3:05)
  6. Tiepido Aprile (3:14)
  7. Povera Patria (3:53)
  8. Te Lo Leggo Negli Occhi (3:05)
  9. Perduto Amor (2:28)
  10. Prospettiva Nevsky (3:22)
  11. La Cura (4:04)
  12. I Treni di Tozeur (2:59)
  13. E Ti Vengo a Cercare (3:48)
  14. Le Nostre Anime (4:06)
  15. L'era del Cinghiale Bianco (3:26)
avatar van Justinx
Arme Franco, vandaag overleden. Ik raakte in 2009 kortstondig in de ban van Inneres Auge, maar ik leerde het werk van Battiato pas echt kennen met deze plaat; Torneremo Ancora. Het bevat nieuwe versies van bekende nummers van Battiato, opgenomen tijdens de repetities van een tournee in de zomer van 2017 met het Royal Philharmonic orkest. Alleen het titelnummer is nieuw.

En wat heeft deze plaat mij gegrepen. De arrangementen zijn zo prachtig, meeslepend en vaak droevig, extra aangezet door het orkest, en vrijwel iedere keer als ik Torneremo Ancora opzet moet ik mij inhouden om niet in huilen uit te barsten. En nu is Battiato er niet meer, hij was al een tijd ziek. Ik had zo graag in de zaal gezeten toen hij de nummers van Torneremo Ancora speelde. Gelukkig is er dit album nog.

avatar van Roxy6
De grote Italiaanse Maestro is ons vorige maand ontvallen. Een enorm groot en tragisch verlies.
Al vijf weken draai ik zijn muziek heel veel en ben echt in de rouw om dit verlies.
Ik heb vrijwel zijn volledige oeuvre sinds de tachtiger jaren leren kennen.

De eerste kennismaking was met het tijdloze en prachtige Il trein di Tozeur, waarmee hij samen met Alice Italie vertegenwoordigde op het ESF.
Vanaf dat moment heb ik zijn albums allemaal aangeschaft (en van Alice ook) zij zijn de absolute top in de moderne ~Italiaanse muziek.
Ik noemde ze altijd de Ramses en Liesbeth van Italie, omdat ze qua tijdloosheid en sfeer gelijkwaardig zijn.

Met La Cura heeft Battiato voor mij ook de allermooiste Italiaanse song gecomponeerd en uitgevoerd.
De lyrische manier waarop hij dit zingt is ongeëvenaard.
Heel veel van zijn werk is onaantastbaar mooi, andere grootheden hebben dat ook zo ervaren. Het is nog maar kort geleden dat hij samen met Alice en Antony prachtige concerten gaf.

Ik zou iedereen die last heeft van goede smaak aanraden om naar zijn werk te luisteren, het zal vele levens verrijken.

Battiato, veel dank en een heel diepe buiging! RIP.

Dat Franco uitgerekend overleed op de dag het Eurovisie Songfestival 2021 van start ging was bijzonder en dat Italië vervolgens ook nog eens won was extra mooi. Uiteraard had Franco zelf moeten winnen in 1984 waar hij samen met Alice het allermooiste Songfestivallied ooit liet horen: I Treni Di Tozeur.

Dat nummer staat ook op dit schitterend album, waar het orkest een rijke aanvulling vormt. Hierdoor komen de nummers misschien nog wel even harder binnen.

Het is zijn laatste wapenfeit. Italië is een bijzondere artiest armer, maar kan bogen op heel schitterende muziek van zijn hand.

Overigens is dit album opnieuw op vinyl uitgebracht in een limited edition op oranje vinyl.

Zoiets moois wil je toch niet missen?! Hemeltergend mooi allemaal.

avatar van Roxy6
Deze week terug uit Italie, waar ik -gelukkig- deze cd nog op de kop kon tikken in Florence.
Het viel mij op dat er in de enkel cd-platenzaken die er nog over zijn in dit prachtige land er veel aandacht is voor het werk van de grote meester, zowel op lp-als cd.

Terug naar dit prachtige product, twee nieuwe nummers aangevuld met bestaand werk waarbij Battiato het brengt met groot orkest. Overbodig te zeggen hoe dat klinkt.

Extra vermelding hier voor de prachtige hoes, met een fraaie lichtstraal.

avatar van Carebo
Dit is geen live album! Enkel het laatste nummer L'era del Cinghiale Bianco is een live-uitvoering.

avatar van Roxy6
Ik lees ook nergens dat iemand hier beweert dat dit een live - registratie betreft?
Wel dat het nieuwe opnames betreft van bestaande songs, nu uitgevoerd uitgevoerd met groot orkest.

Maar ben wel Carebo eens dat het enigszins vreemd is dat een album met één live nummer direct bij het live materiaal wordt gecategoriseerd.

Wanneer men de grote Maestro live wil horen en/of zien dat zijn er wel een aantal uitgaven (LP-CD-DVD) te vinden. Waaronder het oorstrelende Antony / Battiato - Del Suo Veloce Volo (2013)

Enigszins off topic zou ik hier toch ook graag het prachtige dubbelalbum: Al Viaggio concerto for Franco Battiato. onder de aandacht willen brengen. De Fine Fleur van de moderne Italiaanse muziek brengt hierop een muzikale hommage aan de overleden maestro, met het opvoeren van een groot aantal van zijn prachtige composities. Het live concert werd opgenomen in de Arena van Verona op 21 september 2021.

[quote=7851156Ik weet zelf niet hoe ik dit dubbelalbum hier op de site zou kunnen plaatsen, anders had ik het album al geplaatst. [/quote]
Maar ik weet dat wel, dus zal binnenkort wel verschijnen hier.

Tevens een correctie ingediend over het feit dat het geen live album is. Zo komt alles gewoon toch nog goed

Dank Eric!

Roxy6 schreef:
Dank Eric!

Is ook een mooie verzamelaar natuurlijk!