Nile - Ithyphallic (2007)

Label: Nuclear Blast

1. What May Be Safely Written (8:15)
  2. As He Creates So He Destroys (4:36)
  3. Ithyphallic (4:40)
  4. Papyrus Containing the Spell to Preserve Its Possessor Against Attacks from He Who Is in the Water (2:56)
  5. Eat of the Dead (6:29)
  6. Laying Fire Among Apep (3:25)
  7. The Essential Salts (3:51)
  8. The Infinity of Stone (2:04)
  9. The Language of the Shadows (3:31)
  10. Even the Gods Must Die (10:01)
  11. As He Creates So He Destroys [Instrumental] * (4:50)
  12. Papyrus Containing the Spell to Preserve Its Possessor Against Attacks from He Who Is in the Water [Instrumental] * (2:56)
Berzerker
Nieuwe Nile?

YES!!!!!

ben heel benieuwd hoe deze zal klinken

Ik verwacht er nu al best veel van, ik denk ook dat die verwachtingen zullen uitkomen, gezien ze nog geen enkel slecht album hebben uitgebracht.

EDIT: Mooie hoes trouwens

avatar van HammerHead
Het schijnt een erg donkere plaat te worden, waarbij het accent minder op historische feiten en meer op duistere thema's geïnspireerd door onder andere het werk van H.P. Lovecraft komt te liggen.

Karl Sanders schreef:
I would say this is a very focused sounding Nile. The arrangements are very honed; the execution and musicianship is the most razor sharp it has ever been. It is a "dark" record.
Chris Bruni describes Ithyphallic as "Doomy Avant-Garde". I would add that not only is there an abundace of gloriously crushing evil doom, but There's also plenty of blazing odd time riffs, evil tonalities, agonizing and sorrowful fretless melodies, unearthly bends, authoritative shredding, crushing vocals from Dallas, Chris and I, and jaw dropping drumming exceptionally well recorded and presented.
Ithyphallic is far and away the record we are most happy with so far.

avatar van relentless
ik ben beniuwd nile is een van me favorieten bands het gaat zekr tof worden en indrdaad mooie hoes

MetalDex
Doomy Avant-Garde, dat belooft wat. Nile heeft sowieso al veel oosterse stijlen door de deathmetal weten te verweven, en ik denk dat dat op deze nieuwe alleen nog maar meer zal zijn.
Ik ben erg benieuwd
De titel van track 4 is weer erg Nile, prachtig.

avatar van relentless
hammerhead bedankt voor de link ga al me nile platen effe uit de kast trekken om me zoet te houden verder belooft heel wat

avatar van HammerHead
Graag gedaan. Als tegenprestatie mag je ook even iets voor mij doen. Voorzie je berichten eens van wat hoofdletters en leestekens, dan kan ik ze tenminste fatsoenlijk lezen.

avatar van relentless
Tja dat kan maar soms ben ik zo haastig dat het niet lukt.
Maar deze is speciaal voor jou.

en mijn afsluiter.

Gentle men GODSPEED!!

avatar van Sith Lord
Wow, dit is echt een superalbum.
Ik heb hem nu een paar keer gedraaid en ik echt alle nummers zijn super.
Ik ben niet zo goed in het verzinnen van allerlei superlatieven, maar dit is echt kippevel voor iedere Nile liefhebber.

avatar van BlackHeart
Nile klinkt maar weer eens zoals alleen Nile kan klinken: loeihard!
Persoonlijk vind ik dat ze zichzelf niet echt meer vernieuwen en ook al hou ik van extreme metal, het is altijd leuk als je ook nog verstaat wat er gezongen wordt...En dit is voor mij bij Nile onmogelijk...Maar al bij al toch weer een typische, duistere Nileplaat...De fans zullen zeker niet teleurgesteld zijn

BlackHeart schreef:
Nile klinkt maar weer eens zoals alleen Nile kan klinken: loeihard!
klopt.
nog wat onverstaanbaars aaaaaaaaaarghghrgooohahaha.

Sublieme plaat, sterker nog dan voorganger Annihilation of the wicked. Met stip in mijn rop 10

avatar van HammerHead
Gisteren lag ie op de mat, een digipack met nog 2 bonusnummers erop. Twee instrumentale versies van al op het album staande nummers, dus niet zo interessant verder.
Er zitten helaas geen liner-notes meer bij dit album. Jammer, want dat was bij de voorgaande platen toch altijd erg leuk om te lezen.

Over het geheel heeft Nile weer een solide plaat afgeleverd en vooral de intro's en outro's van enkele nummers zijn als vanouds bijzonder goed geslaagd (What May Be Safely Written, Eat of the Dead, Even the Gods Must Die)
Metname bij de dissonante trompetten in het intro van het slotnummer heb ik de neiging de volumeknop vol open te draaien. Hulde!

Aan Annihilation of the Wicked kan deze niet tippen wat mij betreft en ik blijf het veelvuldig geblast toch een minpuntje vinden. Sowieso een veelvoorkomend euvel in de deathmetal, wat een plaat nogal monotoon kan doen overkomen.

Wederom een zeer goed album van Nile net als diens voorgangers.Voor zover ik weet heeft Nile eigenlijk geen slechte albums gemaakt,omdat ze ondanks kleine veranderingen meestal toch gewoon op volle touren blijven doorbeuken.Technisch zit het heel goed in elkaar en ook live kunnen deze heren een geweldige show neerzetten.Heb ze in totaal 3 x live gezien laatst in 2006.Brutal!!!

Goede plaat .
Nu de laatste tijd luister ik wat meer death en black metal. (dit is death?). Ik vind het allemaal mooi klinken en het luistert vind ik redelijk makkelijk weg. Voordien luisterde ik wat meer metalcore (as i lay dying...) en daar zat wat meer melodie in vond ik.
Nu, vind ik niet direct in de liedjes zo bepaalde melodische stukjesterug zoals bij aild, maar ik luister gewoon hoe het op me afkomt en ik vind het ook goed.. Is dit nu typisch aan death metal platen?
(ik heb dat gevoel niet bij het laatste album van behemoth, daar kan ik de melodieën beter 'inschatten")
Sorry het is een wazige uitleg maar ik kan het niet direct beter omschrijven

avatar van HammerHead
Nile is brutal death (net als bv. Suffocation, Cannibal Corpse, Deicide). Gewoon erg lompe muziek met veel blastbeats erin. Gevolg is dat het af en toe erg eentonig kan klinken, al valt het bij Nile nog mee door de vaak ingenieuze in- en outtro's bij metname de wat langere nummers. Ook zijn de heren behoorlijk bedreven in het verzinnen van krankzinnige riffs en hooks. Luister maar eens naar The Burning Pits of the Duat van het album Annihilation of the Wicked.

avatar van bennerd
@mysticwizard: Zoiets is typisch aan alle muziek (En je uitleg is inderdaad wat aan de wazige kant).

Maar als je Nile en de nieuwste van Behemoth leuk vindt, zou je ook eens naar Decapitated (Nihility) of Kataklysm (In The Arms of Devastation) moeten luisteren, of eens een kijkje nemen bij de echte (lompere) Brutal/Technical Death. Necrophagist's Epitaph, Suffocation's laatste, titelloze album. Zyklon en Vader zijn (voor Behemoth-fans) ook wel aanraders.

(En dan helemaal offtopic)
Verder zeg je dat je naar As I Lay Dying luisterde voor de melodieuzere stukken. Ik vind de laatste van AILD heel erg naar de melodieuze Death Metal neigen (maar dat doet zoveel zwaardere Metalcore, kijk maar naar Heaven Shall Burn op Iconoclast). Neem dan eens een kijkje bij de Melodic Death, zoals Arch Enemy op Wages of Sin, In Flames op oude platen zoals The Jester Race, gelijk welk album van Scar Symmetry of natuurlijk Hate Crew Deathroll of Follow the Reaper van Children of Bodom. Als je iets experimenteler wilt, probeer dan Blood Stain Child's Idolator of Mozaiq eens. Melodieuze Death Metal met Dance/Electronica.

Maar nu weer ontopic

na wat luisterbeurten verdwijnt het vage, 4* erg sterke plaat. Nog 2 maandjes en ik zie ze op graspop

Berichten verplaatst naar Nile