Seven Spires is een extreem getalenteerd symphonisch powermetal-gezelschap uit Boston rond de veelzijdige zangeres, muzikant en songwriter Adrienne Cowan. Deze dame heeft zich de afgelopen jaren al veelvuldig bewezen en haar bijdragen binnen diverse projecten en bands, zijn dan ook zeer verdienstelijk te noemen. Maar vooral binnen haar eigen band kan ze al haar creatieve vrijheden kwijt. De kwaliteit en vindingrijkheid van de muziek vertegenwoordigd op dit tweede album Emerald Seas, druipt er dan ook van alle kanten af.
Emerald Seas is de opvolger van het uitstekende debuut Solveig uit 2017, waarop de band een lichtelijk excentrieke, theatrale en bombastische stijl laat horen van overdonderende powermetal.
De band beheerst diverse stijlen binnen de muziek die ze maken en zijn dan ook niet heel gemakkelijk in een hokje te plaatsen. Het ene moment klinken ze namelijk lieflijk en melodieus, maar het andere moment deinst de band er niet voor terug om extreem uit de hoek te komen.
Klonk het debuut al goed, op dit tweede album klinken de composities wellicht nog een stuk beter. De band beheerst werkelijk waar op alle fronten alles en dat is dan ook goed te horen.
Adrienne Cowan laat dat ook terug horen in haar zang. Ze zingt werkelijk waar de sterren van de hemel met haar heldere en mooie zangstem, maar ook heeft ze een gigantisch bereik en klinkt haar grunt, die overigens veel op die van Dani Filth van Cradle of Filth lijkt, alsof ze duizend scheermesjes heeft ingeslikt.
De afwisselende aanpak van hun muziek werpt zijn vruchten af binnen de nummers; er gebeurt werkelijk bizar veel en e.e.a. verveelt dan ook geen enkel moment. De nummers klinken pakkend en memorabel en na een aantal keren luisteren, weten ze zich in je hoofd te nestelen en krijg je de diverse thema's niet meer uit je hoofd!
Emerald Seas is tevens een concept-album en het verhaal wat vertelt wordt is een prequel op het verhaal wat muzikaal uit de doeken wordt gedaan op het debuut-album Solveig.
In het kort gaat Emerald Seas over een eenzame zeekapitein en zijn zoektocht naar het eeuwige leven terwijl hij opgejaagd wordt door een oud beest. Hij worstelt met eenzaamheid, opoffering, alcoholisme en het onverwachte gewicht dat komt kijken bij het bereiken van zijn doel.
Tja, leuk zo'n concept. Maar werkt het ook v.w.b. de muziek? Daar kan alleen een volmondig JA op geantwoord worden. De impact van de muziek is dan ook het grootst, als het album in z'n geheel beluisterd wordt. Wat overigens geen enkel probleem is, aangezien het album werkelijk waar geen seconde verveelt. Sterker nog, toen ik deze voor de eerste keer hoorde, wilde ik 'm aan het eind meteen nog een keer draaien. En als je dat voor elkaar krijgt bij een album, dan is ie goed! En dat is Emerald Seas dan ook! Heel erg goed!
Seven Spires is een band die liefhebbers van bands als Avantasia, Nightwish en Kamelot zal aanspreken. Maar als Arch Enemy, Cradle of Filth en Dimmu Borgir ook jou ding is, ga dan vooral ook naar Seven Spires luisteren. Je zult niet teleurgesteld worden! Nummers als "Every Crest", "Unmapped Darkness", "Drowner of Worlds" en "Fearless" bewijzen dit terdege!
De band is nog niet zo heel groot en bekend, maar dat zou wel eens, zeker gezien de kwaliteit van dit formidabele album, heel gauw kunnen veranderen. De muzikanten zijn stuk voor stuk geniaal en Adrienne is, naast haar stem, een badass van een frontvrouw!
Emerald Seas biedt alles wat melodieuze powermetal moet hebben en is één van de beste releases binnen dit genre van de afgelopen tijd! Hoog tijd dus dat deze band de erkenning krijgt die ze verdient! Aanrader dus!