Een wat vreemde plaat van Brigitte Fontaine en Areski Belkacem. Brigitte Fontaine leerde ik kennen van het album Folk is not a 4 letter word. Hiervan zijn twee cd-s uitgebracht waarop redelijk vergeten obscure folk pareltjes uit vooral de jaren 70 verzameld zijn. Op de eerste cd dus Brigitte Fontaine met 'Brigitte', een zeer intrigerend nummer waarin folk, chanson en ook wat avant garde ingenieus maar simpel in elkaar is gevlochten. Brigitte Fontaine heeft heel wat platen gemaakt die onder de noemer avant garde wel te vinden zijn en ook een aantal met mede muzikanten. Met Areski Belkacem heeft ze 5 albums gemaakt, waarvan dit de laatste is. Areski Belkacem is van Algerijnse afkomst en heeft ook met Higelin (ook zo'n vreemde avant gardische Franse zanger) gewerkt. Areski is componist, artiets, comediant en zijn muziek zit tussen chanson, jazz, avant garde folk in.
Dit album ergens in Frankrijk voor een prikkie gekocht en achteraf blijkt dit album een redelijk collector's item te zijn. Dat komt omdat Brigitte absoluut geen toestemming geeft om dit album op cd uit te brengen. Achteraf is ze niet blij met de productie, die ze soms te veel jaren 80 disco vindt. Een Japanse firma heeft nog wel een cd uitgave uitgebracht, maar die is eigenlijk niet te verkrijgen.
Dus enkel het oude vinyl is beschikbaar en ik verwacht niet dat hier veel platen van zijn geperst. Dat betekent dat de plaat op bepaalde sites voor heel wat geld wordt verkocht.
Is het dat waard ? Dat is moeilijk te zeggen. Het is muziek die schuurt tegen avant garde, chanson en folk aan, soms met een wat jazzy inslag, soms met een tekst er door heen. Toegankelijkheid is niet echt het
woord dat past. De zogenaamde jaren 80 disco hoor ik niet, maar het is wel een zeer afwisselende plaat met ook Algerijnse invloeden. Er is best een groep Franse muzikanten, die afwijkende spannende interessante muziek maken, die geheel onbekend is gebleven in Nederland. Denk aan Higelin, Dick Annegarn, Ange en zo zijn er nog best wat te vinden. Brigitte Fontaine hoort daar ook bij, zeker uniek. Maar niet makkelijk en je moet je best er voor doen.