Martyn Bates - Fireworks & Jewels / The Colour of Amber (2015)

1 stem

Folk / Electronic
Label: A-Scale

1. Born Tomorrow (3:14)
  2. Faith Stars (2:49)
  3. Call & Response (2:46)
  4. Long After (3:26)
  5. Embers, Starry Tapers (2:54)
  6. Away (2:33)
  7. Gathering (4:36)
  8. Belong (4:09)
  9. If at All (5:53)
  10. Shielded / Yielding (3:50)
  11. Remembering (4:18)
  12. Fireworks & Jewels (4:44)
  13. Unsung (3:13)
Het derde album in drie jaar tijd, dat zegt wel iets over de productiviteit van Martyn Bates. Dit album is opgenomen in Griekenland (eiland Evia) juist tijdens de financiële crisis aldaar. Volgens Martyn heeft dat er voor gezorgd dat het album wat duisterder en somberder is dan zijn twee voorgangers. Maar op zich wordt wel hetzelfde recept gebruikt, zeker van de voorganger 'Arriving Fire'. Martyn heeft weer 13 zeer persoonlijke en poëtische teksten geschreven en op geheel eigen wijze op muziek gezet. Ook bij dit album is de muzikale begeleiding beperkt, Martyn zelf op akoestische gitaar, piano en harmonica, zijn vrouw Elizabeth S. banjo en soms zang en mede producer Alan Trench allerlei elektronica en vreemde instrumenten. Zijn collega van Eyeless in Gaza Peter Becker heeft meegeholpen met het de lay out van het prachtige hoesje.
Naar aanleiding van dit album las ik een interview met Martyn Bates. Op dat moment (2015) meer dan 35 jaar in het vak, ooit begonnen met punk/post punk. Nu heeft Martyn Bates een ongelooflijke hekel aan al deze termen en hokjes dwang, hij laat liever zijn creativiteit zijn beloop. Ook de benaming singer-songwriter vindt hij een gruwel, war hij niks mee kan,. Zelf vindt hij het ook moeilijk om duidelijke verschillen te horen in zijn solo werk, Eyeless in Gaza en nog andere samenwerkingsverbanden, het is voor hem één groot creatief proces. Net zoals zijn vaak mystieke teksten.
Martyn Bates doet ook op dit album geen enkele concessie om een groter publiek te bereiken, commercie is hem vreemd. Hij beseft dat een enkele fijnproever maar geïnteresseerd is in zijn muziek, maar dat is voor hem genoeg. Een uniek artiest, een uniek geluid ook door zijn uit duizenden herkenbare stem, integer en authentiek. Opnieuw een prachtig album van deze muzikant.
Een echt Martyn Bates album, maar dan wel één die nog redelijk folky is.