Hughes de Courson - Lux Obscura (2003)

1 stem

Frankrijk
Electronic / Neoklassiek
Label: Virgin

1. Stella Splendens (4:43)
  2. Passu Torratu (4:46)
  3. Muort' Orama (6:27)
  4. Alle (4:27)
  5. Fera Pessima (2:47)
  6. Loyauté (3:39)
  7. Saltarell (5:18)
  8. Lux Obscura (6:43)
  9. Canon Énigmatique (0:31)
  10. Sederunt Principes (3:40)
  11. Biaute (3:25)
  12. Puzzle Canon (1:40)
  13. Qui N'Aroit Autre Deport (10:23)
Hughes de Courson was ooit lid van het fenomenale folk ensemble Malicorne uit Frankrijk die een aantal onvergetelijke platen maakte in de jaren 70. De bekendste muzikant was Gabriel Yacoub en zijn vrouw Marie Yacoub, maar Hughes was ook bijzonder belangrijk in de top jaren van de band. In de jaren 80 was hij meer producer van de band dan dat hij nog mee speelde.
Dat producer was daarna zijn core business en zo rond 1995-2005 had hij een bijzonder project. Klassieke muziek, of een componist koppelen aan een bepaalde muziekstroom. Zo werd Bach gekoppeld aan Aftikaanse muziek, Mozart op twee cd-s aan muziek vanuit het Midden Oosten, Vivaldi aan keltische, Ierse muziek.
Op dit album probeert Hughes Middeleeuwse muziek te koppelen aan moderne electronische muziek. Op zich klinkt dat best wel lekker. Ik vind het van alle pogingen om twee werelden met elkaar te verbinden wel de zwakste, misschien komt dat ook dat bij de andere albums nadrukkelijk gekozen is voor een componist en een wat specifiekere muziekstijl. .Zowel Middeleeuwse muziek is erg breed en ook met electronica kun je veel kanten op. Hierdoor is het album wat minder coherent dan de andere. Maar op zich toch weer een leuke plaat vanuit een mooi concept.