Cream - Goodbye Tour – Live 1968 (2020)

Rock / Blues
Label: Polydor

1. White Room (6:03)
  2. Politician (5:07)
  3. Crossroads (4:07)
  4. Sunshine of Your Love (5:36)
  5. Spoonful (16:46)
  6. Deserted Cities of the Heart (4:24)
  7. Passing the Time (10:39)
  8. I'm So Glad (7:09)
  9. Introduction (1:38)
  10. White Room (6:29)
  11. Politician (6:45)
  12. I'm So Glad (9:31)
  13. Sitting on Top of the World (4:52)
  14. Crossroads (4:12)
  15. Sunshine of Your Love (6:22)
  16. Traintime (7:48)
  17. Toad (12:55)
  18. Spoonful (17:26)
  19. White Room (6:35)
  20. Politician (6:10)
  21. I'm So Glad (7:02)
  22. Sitting on Top of the World (5:02)
  23. Sunshine of Your Love (4:56)
  24. Crossroads (4:01)
  25. Traintime (9:14)
  26. Toad (13:45)
  27. Spoonful (15:04)
  28. White Room (6:09)
  29. Politician (6:17)
  30. I'm So Glad (6:41)
  31. Sitting on Top of the World (4:44)
  32. Crossroads (4:38)
  33. Toad (10:41)
  34. Spoonful (12:53)
  35. Sunshine of Your Love (5:58)
  36. Steppin' Out (4:18)
avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
De doos met alle afscheidsconcerten wordt begin 2020 uitgebracht. Misschien een beetje overkill om gelijk 4 concerten te bundelen met veelal dezelfde nummers, maar toch een interessante release!

avatar van Martin Zeeman
Tot nu
toe 3 sterren.mooie doos,mooi boekwerk.maar het geluid wordt van de cd”s wordt ik nog niet vrolijk van.

avatar van devel-hunt
Eric Clapton - Crossroads Encore & Finale @ Ginger Baker Tribute, Hammersmith Apollo, 17 Feb 2020 - YouTube

Vorige week, concert voor Ginger Baker, met Clapton als enige overlevende cream lid als aanvoerder. Behoorlijke line up. naast Calpton staan Ron Wood, Roger Waters, Nile Rodgers en Steve Winwood.

Dit is toch echt wel een historisch overzicht van vier uitstekende concerten van Cream op hun laatste Goodbye tour uit 1968. Want ruzie of niet, er wordt gedreven gespeeld en met pure klasse. Wat een geluid, wat een power brachten deze drie heren samen ook op het podium voort zeg. En het leuke is ook dat er flink op los wordt geïmproviseerd, met soms (hele) lange extra solo's.

Het geluid van het concert uit het Oakland Coliseum (4 Oktober 1968) is voor die tijd echt prima. Het klinkt wat beter dan die vanuit het Los Angeles Forum (19 Oktober 1968). Maar ook dat klinkt niet slecht en daar spelen ze net weer andere improvisaties en 3 andere nummers: Sitting On Top Of The World, Traintime & TOAD. Een vergelijkbare drumsolo als uit dat TOAD vind je ook weer terug op Passing the Time uit Oakland. Een ander nummer alleen daar gespeeld is Deserted Cities Of The Heart, een juweeltje. Ik heb licht de voorkeur voor de geweldige live uitvoeringen van White Room, Politician, Sunshine Of Your Love, Spoonful & I'm So Glad uit Oakland. De wat afwijkende snellere versie van Crossroads uit L.A. is weer net mijn favoriet.

Het concert uit de San Diego Sports Arena (20 Oktober 1968) had ik al op dubbel vinyl en dat is een voortreffelijk concert. Samen met San Diego mijn favoriet hier. Tot slot is het Royal Albert Hall concert (26 November 1968) hun echte afscheid, dus bepaald bijzonder te noemen. Wel klinkt het geluid wat schel, maar echt slecht is het niet. Toch is het jammer dat het wat minder klinkt. Wel is ook dit weer geweldig gespeeld, zoals bijvoorbeeld hun echte laatste live nummer Steppin' Out.

Deze verzameling live opnames uit 1968 klinkt een stuk beter dan die van de oude live LP's Live Cream I & II. Op II zijn de eerste 3 nummers uit het Oakland concert, maar verder staan op deze LP's wel weer deels andere nummers, ook uit een andere tour. Dus ze vullen elkaar ook mooi aan. Voor elke Cream fan is dit Goodbye Tour Live 1968 een must.

avatar van John Self
Mijn versie heeft maar 6 nummers.