Waar ik toch wel wat moeite heb met Zielsontluiking is dit album echt werkelijk waar fantastisch. Het is post-blackmetal (samenvoeging van beide stijlen) die als een warme deken over je heen glijd. Het voelt niet zwaar op de maag aan, maar gaat er juist in als koek. Heerlijke repetitieve instrumentale passages die stukje bij beetje veranderen en hun identiteit pas na meerdere luisterbeurten prijsgeven, ik vind het heerlijk! Ik wilde graag omschrijven hoe de muziek klinkt, maar beter dan dat
Don Cappuccino dat heeft gedaan lukt het mij toch niet, dus bij deze:
Don Cappuccino schreef:
ruwe en melancholische passages bloeien op tot pastorale akoestische folkpassages en majestueuze postrockachtige climaxen. De blackmetal van het gezelschap is heel erg organisch en brengt veel invloeden en instrumentarium van andere stijlen (piano, tamboerijn, timpani, trompet, trombone) met zich mee, maar de focus blijft blackmetal die ook bij de puristen zeker in de smaak kan gaan vallen. De zwierige folky gitaarmelodieën zijn redelijk simpel, maar o zo effectief en memorabel. De Nederlandstalige voordracht van Bob Mollema is ook ijzersterk: goed verstaanbaar, gepassioneerd en doorleefd in zijn raspende geluid.
Dat dus.
Black metal en ik hebben nooit echt een heel gelukkig huwelijk gehad, maar als een dergelijk album dan één keer klikt, klikt het ook gelijk behoorlijk goed. Bloem is zo'n album. In de basis had ik vier sterren gegeven, maar ach; een Nederlandse band die een album maakt binnen een genre wat mij doorgaans niet ligt maar waar ik me wel uitermate mee heb vermaakt. Ik knal er gewoon 4.5* tegenaan, kan mij het wat schelen!