Classic Rock: 1984 - 1985 (1997)

Label: Time Life

1. Billy Idol - Rebel Yell (3:46)
  2. ZZ Top - Legs (4:33)
  3. David Lee Roth - California Girls (2:50)
  4. Huey Lewis & The News - The Power of Love (3:55)
  5. Pat Benatar - Love Is a Battlefield (4:05)
  6. Eurythmics - Here Comes the Rain Again (5:01)
  7. The Waterboys - Whole of the Moon (5:02)
  8. Kate Bush - Running Up the Hill (4:53)
  9. Jon & Vangelis - State of Independence (4:23)
  10. Marillion - Kayleigh (3:36)
  11. John Waite - Missing You (4:03)
  12. Rick Springfield - Jessie's Girl (3:14)
  13. Glenn Frey - The Heat Is On (3:46)
  14. Starship - We Built This City (4:36)
  15. Tears for Fears - Shout (5:51)
  16. Meat Loaf - Modern Girl (4:26)
  17. Bonnie Tyler - Holding Out for a Hero (4:20)
  18. Talking Heads - Road to Nowhere (4:03)
  19. Talk Talk - It's My Life (3:45)
  20. Dio - Rock 'N' Roll Children (4:31)
  21. Deep Purple - Perfect Strangers (4:13)
  22. George Thorogood & The Destroyers - Willie & the Hand Jive (4:05)
  23. Los Lobos - Don't Worry Baby (2:47)
  24. Bette Midler - Beast of Burden (3:38)
  25. Nils Lofgren - Secrets in the Street (4:30)
  26. Cars - Drive (3:56)
  27. Foreigner - I Want to Know What Love Is (4:01)
  28. REO Speedwagon - Can't Fight This Feeling (4:51)
  29. Chris Rea - Stainsby Girls (4:08)
  30. Far Corporation - Stairway to Heaven (5:58)
avatar van Pietro
Eind jaren ’90 zag ik eens een commercial voorbij komen waarin de Classic Rock-serie van Time Life aangeprezen werd. De ene na de andere grote naam passeerde de revue en ik was direct benieuwd geraakt naar wat ik zoal zou tegenkomen als ik op deze aanbieding in zou gaan. Hoewel de (dubbel)albums nogal prijzen waren – ongeveer 40 gulden per stuk – aarzelde ik geen moment en besloot de serie in huis te halen.

In fases van ca. 4 weken werd er een album uit de serie afgeleverd en ik kan me herinneren dat ik deze dubbelaar, 1984 – 1985, als een van de eerste in mijn bezit had. Er zouden er nog ca. 30 zouden volgen, die in behoorlijke mate mijn kennis en interesse in rockmuziek hebben vergroot. Van veel van de artiesten die ik hier tegenkwam, ben ik vervolgens albums gaan verzamelen.

Deze 1984 – 1985 is bij lange na niet het beste deel in de serie, maar krijgt desondanks nog altijd een ruime voldoende. De keuze valt hier vaak op commercieel succesvolle nummers, zoals de inmiddels op de radio grijsgedraaide bijdragen van Huey Lewis & the News, Tears for Fears Pat Benatar, Starship en Foreigner. Gelukkig is er ook wat mat minder bekend – maar daarom niet minder sterk – materiaal te vinden, waarvan Secrets in the Streets van Nils Lofgren mijn persoonlijke favoriet is.

Geen slechte plaat, want variatie is troef op dit album dat over de gehele linie een aantal prima nummers bevat: 3,5*

avatar van gaucho
Ik kom dit soort verzamelaars de laatste jaren met enige regelmaat bij de kringloop tegen, meestal voor een eurootje ofzo. Als ze in goede staat verkeren (vaak wel), neem ik ze altijd mee. Ik heb de serie nog lang niet compleet en streef daar ook niet nadrukkelijk naar, maar ik vind ze de moeite waard om aan te schaffen.

Het valt me op dat ze veelal op de Engelse hitlijsten geschoeid zijn en dat betekent dat je naast de geheide internationale hits vaak ook ene flink aantal nummers van relatief onbekende grootheden aantreft - bands en nummers die in Nederland nooit wat gedaan hebben.

Op deze verzamelaar vind ik bijvoorbeeld Dio, Deep Purple (de single-versie van deze geweldige albumtrack) en George Thorogood & the Destroyers opmerkelijke entry's. Ook bijzonder: de originele versie van Donna Summer's State of independence, in de uitvoering van Jon & Vangelis. Nooit geweten dat dat een single was. Het nummer stamt uit 1981 en moet in 1984 dus al drie jaar oud geweest zijn. Maar wel grappig om eens in de context van een hitverzamelaar tegen te komen.

EDIT: Wikipedia zegt dat het nummer in '81 flopte als single, maar drie jaar later alsnog een klein hitje werd (#67) in de UK. Dat maakt het logischer dat het hier voorbij komt. Nooit geweten, grappig.

Opmerkelijk is ook Los Lobos met een nummer dat ik altijd heb beschouwd als het mindere B-kantje van de in ons land wel redelijk geplugde single Will the wolf survive, en inderdaad Nils Lofgren. De laatste haalde bij ons in NL nog de tipparade. Ik heb de vinylsingle nog, maar ben het nog nooit ergens op CD tegengekomen. Verscheen ook op een piepklein label, herinner ik me.

Maar dat zijn wel de nummers die zulke verzamelaars de moeite waard maken. Verder is dit een hitverzamelaar met redelijk gangbare en soms zelfs uitgekauwde nummers.