Elly & Rikkert - Reisverhalen (2000)

Folk / Wereld
Label: EMI

1. Blijven Reizen (4:41)
  2. Het Verhaal (3:52)
  3. De Koning en de Nar (3:41)
  4. Papieren Paradijs (3:21)
  5. Schuilen voor de Kou (5:09)
  6. Ik Mis Je (4:12)
  7. Wat Hebben We Gelachen (3:41)
  8. Het Mensenbeest (3:14)
  9. Na de Reclame (3:15)
  10. De Boom (3:48)
  11. Het ôlle Laand (2:54)
  12. Reisverhaaltje (2:31)
  13. Stil Mijn Honger (4:11)
  14. Steeds Opnieuw (2:05)
Tussen 'van het water en de oever' en deze plaat werd de verzamelaar '30 jaar onderweg' uitgebracht met daarbij een grote tournee. '30 jaar onderweg' was redelijk bijzonder, omdat het een mooie doorsnede was van het hele repertoire en geschiedenis van Elly en Rikkert en ze ook met een bepaalde weemoed terug werd gekeken. Daarnaast waren er gasten op de 2cd (waaronder Dimitri van Toren, Boudewijn de Groot) die toch nog altijd veel respect hadden voor dit duo. Zelf ben ik toen ook naar een voorstelling geweest, intiem , ergens ook wel spiritueel, maar vooral authentiek. En met Dick Le Mair, Jan Borger en Peter van Essen een mooie begeleidingsgroep.
Door deze jaren van veel reizen besloten ze hun ervaringen over reizen , en het leven als een grote reis, op deze plaat te bezingen.
Wat zeggen ze zelf over deze plaat : "Tijdens en na de tour ‘30 jaar onderweg’ ontstonden nieuwe liedjes, die doorgingen op het thema onderweg zijn, reizen, thuiskomen en weer op weg gaan. Omdat een aantal nummers om een stevigere aanpak vroeg, hebben we wat muzikanten bij ons thuis uitgenodigd, die ieder hun eigen inbreng hadden, onder de bezielende leiding van Dick en Rikkert en voorzien van eten en drinken van Elly. Na een aantal dagen repeteren zijn we met z’n allen naar La Louvière in België getogen, waar we in de EGS-studio ‘live’ alles hebben ingespeeld. "
Gelukkig is dit wel een vervolg op 'van het water en de oever' , hoewel ik het wel minder vind. De wat stevigere sound bij een enkel nummer had voor mij niet gehoeven. De nummers zijn op zich niet verkeerd, terugblikken op hun eigen leven, geen evangelisch gepreek meer, maar persoonlijke nummers.
Rikkert heeft weer de meeste nummers geschreven en Elly een paar, die wat anders zijn, maar ook erg persoonlijk. Terugblik, filosoferen over het leven, soms een wat maatschappij kritische noot, alles komt langs. Niet alles is even sterk. 'Blijven reizen' is tekstueel best wel sterk, 'het verhaal' mag er ook best zijn. Dan komt er ook weer een typisch Rikkert nummer ; de koning en de nar' een mooie maatschappij kritische parabel. 'Papieren paradijs' is een nummer van Elly, vooral muzikaal erg mooi en een terugblik op de hippietijd waarin ze op reis gingen met al hun hebben en houwen. 'Schuilen voor de kou' vind ik wat minder en 'ik mis je' vind ik muzikaal niet best (niet geschreven door het duo) en vooral de productie vind ik totaal niet passen. Ergens een miskleun, maar dat is mijn mening. Ik mis ergens toch wel de verrassing die op het vorige album weer wat terugkwam. "Wat hebben we gelachen ?", gaat over een clown, betreft het hier Youp van 't Hek ? "Mensenbeest' een onvervalst rocknummer, bijzonder kritisch en ook wel pessimistisch. Rock en Elly en Rikkert, geen al te beste combinatie. 'Na de reclame' is ook maatschappij kritisch, maar het is allemaal wel erg 'zwaar' . Ik mis toch wel een wat vrolijke noot. Toch wel benieuwd wat er gebeurd is met Rikkert, misschien een soort mid life crisis. 'De boom' bijna een Jean Ferrat achtig nummer qua tekst en qua muziek Boudewijn de Groot. Een verlangen naar vroeger komt veel terug, maar 'resiverhalen' hoor ik er niet altijd in terug.
Het is allemaal zeker niet slecht en zeker beter dan de christelijke platen. Maar de terugblik van 'van het water en de oever' was mild en liefdevol, op deze plaat is het meer verbitterd. Gelukkig niet alles, maar het maatschappij kritische is zodanig dat de moed je soms in de schoenen zakt. Daarnaast is de productie lang niet altijd passend. "Stil mijn honger' is wel een zeer mystiek nummer, waar Rikkert toch wel erg ver is afgedreven van het pinkstergeloof. Ben echt benieuwd wat het is, een liefdeslief, een lof zang ?
Het enthousiasme van de vorige 2 platen is wat weggeebd, maar ondanks dat vind ik het nog wel 3 sterren waard, omdat er toch ook nog wat mooie nummers tussen zitten. En ik nog met heel wat vragen blijf zitten en op zich is dat ook wel een compliment.