Türst - Nuit D'hiver (2020)

1 stem

Zwitserland
Uitgebracht in eigen beheer

1. Nuit D'hiver (10:55)
  2. Sombre Forêt (7:46)
  3. Dernière Neige (10:23)
avatar van AOVV
Zeer intense, gitzwarte EP van Türst, een eenmansband van Zwitserland. Veel is niet bekend over de artiest in kwestie, waardoor er een zweem mysterie rond hangt, en dat maakt het des te aantrekkelijker.

Laat u vooral niet misleiden door de albumcover en tracktitels: die dekken de lading volledig!

avatar van AOVV
Zoals gezegd, intens en gitzwart dus. Somber ook. Zo heb ik drie karakteristieken opgenoemd die je al wel 'ns tegenkomt bij goeie black metal. Zwitserland is er, met zijn onherbergzame natuur, ook wel een geschikte plek voor, en deze man zal zich ongetwijfeld door landgenoten van bands als Celtic Frost en Rorcal hebben laten inspireren.

Nuit d'Hiver is een EP die ik eerder toeval tegen het lijf ben gelopen. Zoals dat dan gaat, heb ik eens wat rondgeneusd op het internet en praktisch niets teruggevonden over het project, maar wel zijn bandcamp-pagina. Met daarop dus deze EP, bestaande uit drie lijvige composities, in totaal goed voor een klein halfuur tristesse en woede.

Hopelijk is dit een opmaat naar volgend, meer ambitieus werk, want dit alvast een hoog potentieel. De sfeer wordt écht goed neergezet en zuigt me mee in een soort vortex als het er wat sneller aan toegaat, terwijl de tragere stukken (zoals de aanzet van slotnummer Dernière Neige op hun eigen manier even intens zijn.

4 sterren

avatar van AOVV
Wat misschien nog interessant is om te vermelden: Türst is een wezen uit de Zwitserse folklore (de regio van Luzern, meer specifiek), die berucht is als een angstaanjagende jager die toeslaat tijdens de stevigste stormen in het gebied, met zijn roedel driebenige honden. Dat past dus ook wel bij de muziek.