Occult - Prepare to Meet Thy Doom (1994)

Label: Foundation 2000

1. Leader in War (4:47)
  2. The Black Are Rising (3:46)
  3. After Triumph (5:27)
  4. Prepare to Meet Thy Doom (4:04)
  5. And Darkness Shall Begin (3:38)
  6. Almighty Horde (6:12)
  7. Whispering Tears (5:11)
  8. The Nazarene Whore (4:53)
  9. Elements in Black (5:38)
  10. Quest for the Spirits (4:20)
  11. Outro * (4:03)
  12. Intro [Demo] *
  13. Leader in War [Demo] *
  14. Almighty Horde [Demo] *
  15. After Triumph [Demo] *
  16. And Darkness Shall Begin [Demo] *
avatar van exodus
Toen dit album destijds uitkwam was ik behoorlijk blij dat er weer bands waren die nog steeds, bijna stikkend midden in de deprimerende en beroerde Non-Metaljaren '90, de goede Thrash etc. uit de goddelijke jaren '80 aanbaden, én ook de hoogtijdagen natuurlijk voor Metal in het algemeen! Vol verwachting keek ik dan ook uit naar de steeds schaarser wordende bands destijds met de beste bedoelingen. Occult was ook zo'n band waar ik ontzettend nieuwsgierig naar was destijds, en kocht blind hun debuut: Prepare to meet thy Doom. Aanvankelijk ervoer ik de schijf als een hele verademing tussen alle saaie (nep)-Deathmetal, slechte (nep)- Blackmetal en Hiphop Hardcore van die klote jaren '90. Ik hoorde op het eerste cd'tje van Nederlands Occult weer wat Slayer/Exodus-achtige riffs, de mislukte zang op deze schijf klonk ook grappig en pakte ironisch genoeg nog smerig LETTERLIJK ziek uit. Al snel nestelde het schijfje, ook met haar sfeer in mijn hongerige Thrashhoofd...(ik zat nog steeds met mijn kop in de tweede helft van de jaren '80). Te gek dat er toch weer druppelsgewijs in de beroerde jaren '90 schijfjes uitkwamen met de beste bedoelingen....juist ja; BEDOELINGEN! Nu, een flink aantal jaartjes later zie ik dat, zeker op dit schijfie een groot gat zit tussen bedoelingen en hoe het uiteindelijk uitpakt. Gitaren klinken inderdaad, soms zelfs te veel, als Slayer of Exodus, en een volgend moment weer als saaie Punk. De bas is wel aardig sfeervol moet ik zeggen, en de drums klinken verkeerd om; accent ligt te veel op de bassdrums en niet op een goede knallende snaredrum, dat essentieel is bij goede Thrash! De zang klinkt belabbert, maar nogmaals..het past ook nog, al lijkt het er meer op dat een oververmoeide zombie het woord doet. En ondanks alle manco's is er zoveel duistere naargeestige sfeer op dit album, dat ie in dit opzicht toch nog een beetje als bijzonder door mag gaan. Maar voor de rest is het niet al te best. Een goede bedoeling maakt nog geen knallende Thrashzomer! Oók toen niet! De latere Occult schijven klonken al veel beter, maar associaties met het machtige Duitse Protector kon ik niet onderdrukken. Nederlandse bands als Mandator, Pestilence, Inferno, Second Hell, Skull Crusher en Disabuse waren gewoon veel beter en getalenteerder dan Occult...maar ja, die bands kwamen ook uit de jaren '80 en toen alles in de wereld er nog anders bij lag, en Thrashbands onderling nog puberden, strak etterden met een gezonde drang om de beste en strakste band van de scene te worden die gelukkig nog net niet overbevolkt was. In de jaren van Occult, moest je schatrijk zijn om alle releases bij te houden, in een markt waar cd's sneller verschenen dan het onkruid in mijn tuin. Een troost was ergens dat in de jaren '90 ook veel onkruid verscheen, dus je moest goed speurwerk verrichten wilde je je platenkast verblijden. Occult deed dat met haar debuut maar eventjes. Pestilence etc. doen dat eeuwig!

avatar van Haunted
Ach, Maurice (Sephiroth/Occult) deed het hier al een stuk beter dan met Bestial Summoning, al was dat niet zo moeilijk. Maar het blijft lastig als je ook voor eeuwig wordt vergeleken met melk en koekjes i.p.v. het verbranden van kerken.

avatar van exodus
Bestial Summoning was helemaal een gruwelijke herrie...maar zo puur, authentiek, rauw en bovenal EVIL! Technisch etc. misschien niet echt begaafd, maar oh, wat vind ik het heerlijke underground Black Metal met het juiste gevoel! Occult was zelfs op dit debuut mij al te braaf daarom, naast andere tekortkomingen. Tekortkoming op speltechnisch niveau etc. vind ik persoonlijk totaal niet erg...als het maar ruimschoots gecompenseerd wordt door bijv. een alles verwoestende expressie, hetgeen bij Bestial Sum. perfect lukt, en juist dat aspect bij Occult op deze debuutschijf minder gruwelijk uitpakt...eerder ongelukkig.

avatar van scott
Dit is een vette plaat! Vooral was dit toen live erg leuk! Destijds werd blackmetal niet gewaardeerd en verketterd door iedereen en zeker in de metal wereld. En dat was precies goed!
Laat iedereen maar weg blijven bij occult en de bestial Summoning platen.
Dit is echt cult! Occult!