Soledad
Met: Sam Rivers (tenor saxophone, soprano saxophone, flute, piano), Cecil McBee (bass), Norman Connors (drums)
Alweer bijna 10 jaar geleden overleed freejazz pionier Sam Rivers. In 2003 kreeg hij een ernstig auto-ongeluk. Hij slaagde erin zichzelf uit de auto te bevrijden en wachtte naast de auto op hulp. Hij weigerde mee te gaan met een ambulance maar vroeg hen zijn dochter te bellen. Zijn dochter trof River's slechts lichtgewond aan naast volledig total loss gereden auto. In zijn handen had zijn etui met cd's. Het waren tientallen nooit uitgebrachte opnames van Rivers: van de jaren '70 tot het heden. De cd's die in die etui zaten, vormen de basis voor deze geweldige serie van NoBuisness. Het Litouwse label is een waar Sam Rivers Archive Project gestart en brengt elk half jaar een nieuwe uiterst verzorgde release uit, afkomstig uit Rivers' eigen archieven.
Deze eerste plaat is direct ontzettend raak. Het heeft dezelfde bezetting als de hier op Mume relatief hoog gewaardeerde 'Streams'. En ook dit is een live plaat. Het bestaat uit twee lange improvisaties zonder echt vast thema's. Ware vrije improvisatie dus maar niet per definitie heel erg ontoegankelijk. Dit is stevige freejazz maar het valt niet voor niets bij mij in de smaak. Het is namelijk niet een uur lang hersenloos door elkaar toeteren. Het is een haast spirituele dialoog tussen drie briljante musici. Alles komt voorbij: van prachtig zachte solo stukken op tenor tot aan heftige duellen met Norman Connors. Warme vriendelijke tonen, maar ook schreeuwende en snerpende overblows. Klassiek georiënteerde pianostukken en liefelijke stukken op dwarsfluit. En eentonig wordt het ergens, elke minuut wisselt men van tempo, ritme en melodie. Bovenal is het waar het bij freejazz om zou moeten gaan: het klinkt als het bloot leggen van River's ziel. Daarnaast blijf McBee één van mijn favoriete bassisten uit de scene en Connors (die later de disco kant uitging) gaat hier tekeer als een beest.
Deze eerste uit de serie belooft heel veel moois. Zodanig veel dat ik de rest maar op mijn verlanglijstje heb gegooid. Aanrader voor alle volgers van dit label en uiteraard de liefhebbers van Rivers.