Cable Ties - Cable Ties (2017)

1 stem

Australiƫ
Label: Poison City

1. The Producer (6:20)
  2. Cut Me Down (4:48)
  3. Can't Hold My Hand (1:37)
  4. Fishbowl (4:48)
  5. Same for Me (4:38)
  6. Say What You Mean (6:34)
  7. Paradise (9:46)
  8. Wasted Time (4:37)
avatar van jorro
Introductie van de Australische formatie Cable Ties
Cable Ties is een punkrockband uit Melbourne, Australië, opgericht in 2015. De band bestaat uit zangeres en gitariste Jenny McKechnie, bassist Nick Brown en drumster Shauna Boyle. Hun muziek combineert elementen van punk, garage en post-punk, gekenmerkt door energieke ritmes en krachtige vocalen. Ze staan bekend om hun intense live-optredens en maatschappelijk bewuste teksten. Sinds hun oprichting hebben ze meerdere albums uitgebracht en zijn ze uitgegroeid tot een prominente naam binnen de Australische muziekscene.

Introductie van het album "Cable Ties"
In mei 2017 bracht Cable Ties hun titelloze debuutalbum uit via Poison City Records. Het album bevat een mix van rauwe punkenergie en melodieuze structuren, met teksten die sociale en politieke thema's aansnijden. Het werd positief ontvangen door critici en luisteraars, die de intensiteit en het vakmanschap van de band prezen. Met dit album vestigde Cable Ties zich als een veelbelovende act binnen de punk- en garagerockscene, zowel in Australië als internationaal.

Opener The Producer is een energiek nummer met intense zang en sterke gitaarriffs. De tekst bekritiseert de invloed van producenten en de commerciële druk binnen de muziekindustrie, en benadrukt het belang van artistieke integriteit en onafhankelijkheid. (7)

Cut Me Down is eveneens een nummer met veel energie en stevige zang. De tekst, geschreven door Jennifer McKechnie, behandelt thema's van manipulatie en onderdrukking, waarbij de protagonist weigert zich te laten kleineren of het zwijgen op te laten leggen. Het nummer benadrukt vastberadenheid en verzet tegen onrechtvaardige behandeling. (7)

"Can't Hold My Hand" is een energiek punkrocknummer met een rauwe en krachtige sfeer. De muziek wordt gekenmerkt door felle gitaarakkoorden, een stevig ritme en de intense zang van frontvrouw Jenny McKechnie. De tekst gaat over onafhankelijkheid en zelfbeschikking, waarbij de zangeres duidelijk maakt dat ze haar eigen weg wil gaan zonder beperkingen of controle van anderen. (8)

De songtekst van "Fishbowl" behandelt thema's van isolatie en het gevoel vast te zitten in een beperkte omgeving, vergelijkbaar met een vis in een kom. De krachtige instrumentatie en emotionele vocalen versterken de boodschap van het nummer. (7,5)

Same For Me is een nummer met rauwe gitaarhooks, een stuwende baslijn en krachtige drums. De zang van Jenny McKechnie is intens en meeslepend. De tekst benadrukt het belang van vrienden die je steunen in moeilijke tijden. Het nummer straalt solidariteit en begrip uit, en moedigt aan om open te zijn over je gevoelens. (7,5)

Say What You Mean combineert energieke punkrock met post-punk invloeden, gekenmerkt door krachtige gitaren, een strakke ritmesectie. Het nummer heeft zeker in het tweede deel een opzwepende en directe sfeer. De tekst moedigt luisteraars aan om eerlijk en direct te communiceren, zonder omwegen of verhullingen. (8)

Paradise duurt bijna tien minuten en combineert een energieke punksfeer met hypnotiserende ritmes. De tekst van "Paradise" reflecteert op thema's als vluchten en de zoektocht naar een betere wereld, waarbij de persoon droomt van een utopische plek om te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. De muziek bouwt geleidelijk op, met repetitieve gitaarlijnen en een krachtige ritmesectie, waardoor een meeslepende en intense sfeer ontstaat die de luisteraar volledig in het nummer mee trekt. (7,5)

Wasted Time gaat over persoonlijke groei en zelfontdekking. Het beschrijft het proces van het leren trekken van persoonlijke grenzen en het definiëren van het eigen pad in het leven. De muziek is wat minder rauw en het ritme lager. (7,5)

Conclusie en aanbeveling:
Het debuutalbum Cable Ties uit 2017 is een energiek en krachtig album dat de essentie van punk en post-punk perfect vangt. De combinatie van rauwe gitaren, stevige ritmes en de intense stem van Jenny McKechnie maakt dit een meeslepende luisterervaring. Nummers als Can't Hold My Hand en Say What You Mean laten de onafhankelijkheid en vastberadenheid van de band goed horen. Dit album is een aanrader voor liefhebbers van rauwe, eerlijke punkrock met sterke sociale boodschappen.

Waardering: 7,5