Zani Diabaté & Les Héritiers - Tientalaw (2012)

1 stem

Mali
Soul
Label: Stern's

1. Bogotigui Kanou (4:25)
  2. Mali Yafa (5:11)
  3. Nikoyi (5:25)
  4. Ni Zani Mana (5:59)
  5. Komi Mana Diya (4:23)
  6. Moussolankolo (5:44)
  7. Djamaw (5:24)
  8. Mangoya Kun (5:40)
  9. Djiri Djalan (4:41)
  10. Ambou Wele (On Va Danser) (4:51)
  11. Soubagaya (4:13)
  12. Koronto (4:16)
avatar van frolunda
Ergens in de vorige eeuw ben ik eens op deze Zani Diabate and the Super Djata Band - Zani Diabate and the Super Djata Band (1988) ,fantastische elpee gestuit.De band uit Mali onder leiding van gitarist Zani Diabaté speelde een mooie en opwindende combinatie van traditionele muziek en de westerse pop,soul en blues.Daarna nooit meer een ander album van ze gehoord,heb zelfs geen idee hoe groot hun oeuvre is.
Tot ik onlangs Tientalaw van Zani Diabaté,met dit keer de Les Héritiers op de kop heb kunnen tikken.Het is zelfs de laatste plaat van de Malinese gitarist geworden want hij stierf bij het af mixen in Parijs op 63 jarige leeftijd.
Een treurig einde maar gelukkig is het een waardig afscheid geworden.Tientalaw verschilt wat betreft sound niet zoveel van het eerdergenoemde album alleen klinkt de band hier veelzijdiger en zijn ze veel beter op elkaar ingespeeld.Ook is de productie voller en helderder.
Dit alles resulteert in twaalf opzwepende en meeslepende songs waarbij een hoofdrol is weggelegd voor de prachtige meerstemmige zang en het bezwerende gitaarspel van Zani Diabaté.Op nummers als Mali Yafa,Ni Zani Mana en Soubagaya weet de oude meester zichzelf naar mijn mening nog te overtreffen,alhoewel ik waarschijnlijk maar een klein gedeelte van zijn discografie heb gehoord.En de rest van het materiaal op Tientalaw doet daar maar weinig voor onder zodat ik uiteindelijk dit album in zijn geheel net wat hoger inschat dan Zani Diabate and the Super Djata Band uit 1988.
Zeer goed.