Equal Idiots - Adolescence Blues Community (2020)

Belgiƫ
Label: Caroline

1. Run (2:18)
  2. Alphabet Aerobics (3:12)
  3. Comfortable Home (3:28)
  4. Dogs (3:07)
  5. Cowboy Mambo's Desert Dream (3:34)
  6. Knife & Gun (2:09)
  7. 16 (3:11)
  8. Wrong (1:41)
  9. Time (2:47)
  10. Adolescence Blues (3:47)
avatar van Lura
Equal Idiots bestaat uit zanger/gitarist Thibault Christiaensen en drummer Pieter Bruurs. Het duo is afkomstig uit Hoogstraten, een plaatsje gelegen net over de Nederlandse grens. Om diverse redenen ben ik er goed bekend en kom er al meer dan veertig jaar.

Op muzikaal gebied is Hoogstraten internationaal vermaard om de Antilliaanse Feesten, het grootste festival op het gebied van Caribische muziek in de wereld. Maar ook Equal Idiots timmert al sinds 2012 hard aan de weg om internationale roem te vergaren.

Hun debuutsingle Salmon Pink kon meteen rekenen op veel airplay op Studio Brussel. Spoedig gevolgd door een jaar lang intensief toeren. De volledige doorbraak volgde toen ze in 2016 “De Nieuwe Lichting” van 2016 wonnen en daarnaast de finale van Humo’s Rock Rally haalde. Hun debuutalbum Eagle Castle BBQ verscheen in 2017 en vertoonde hier en daar invloeden van The Hives en Arctic Monkeys.

Zoals de titel Adolescence Blues Community al doet vermoeden handelt hun tweede album over volwassen worden. Echter nog steeds bruist hun muziek volop van de energie en hanteren ze regelmatig een hoge versnelling.

Maar naast hun catchy hard-boiled garage punk, hoor je wat spaghettiwestern invloeden in Cowboy Mambo’s Desert Dream. Het zou me niet verbazen mocht de titel een verwijzing zijn naar de eerder genoemde Antilliaanse Feesten en de regel “Hey, you wanna take us to the saloon?” verwijzen naar de als saloon ingerichte bar tegenover de Sint-Katharinakerk, gelegen in het centrum van Hoogstraten.

Adolescence Blues verraadt dat Thibault niet meer in Hoogstraten woont, maar mist wel zijn familie. Bovendien zingt hij hier over het onzekere artiestenbestaan en de druk die dat met zich meebrengt en financiële perikelen ( “And how am I supposed to pay the rent?”). Het nummer wordt trouwens opgefleurd door kinderkoor Jubilate uit Hoogstraten.

Ook Nederland kon al kennismaken met Equal Idiots, ze waren vorig jaar zomer nog te zien op het Into the Great Wide Open Festival op Vlieland. Binnenkort keren ze hier terug, ongetwijfeld met een spetterend liveoptreden.

Equal Idiots live:

20-02 BRUSSEL: AB
02-04 UTRECHT: Ekko

avatar van WoNa
Hoogstraten? Ja, in die plaats kwam ik vroeger met mijn ouders ook wel eens. Eten in 'De Tram', maar het gaat nu even over de plaat van Equal Idiots. Na een aantal speelbeurten moet ik uiteindelijk toegeven dat de plaat mij niet warm en niet koud maakt.

Welbeschouwd doet Equal idiots alles goed, in mijn Engelstalig post op WoNoBloG som ik dat allemaal op, wat ik niet zal op deze plek herhalen. Dat maakt dat Adolescent Blues Community heel goed beluisterbaar en ook overtuigend (genoeg). Wat de plaat niet doet, is mij raken. Alsof er een heel klein beetje ontbreekt. Dat zit hem in de zang is mijn conclusie. Daar ontbreekt de passie, omdat de wat snerende manier van zingen emotie uitsluit en daarmee betrokkenheid van mij.

Verder is de plaat voor liefhebbers van punkrock er zeker een om ook eens op te zetten, want alle facetten komen voorbij die de plaat aan de goede kant van de streep doen belanden. Daarom ook *** en niet minder.

avatar van AOVV
Veel nieuws brengen de heren uit Hoogstraten, gelegen in de Noorderkempen aan de grens met Nederland, niet. Cowboy Mambo's Desert Dream is een aardige poging om het over een andere boeg te gooien (country- en desertrock-invloeden zijn hier in terug te horen), en vooral Knife & Gun is een straffe song. Voor het overige klinkt het als een herhaling van zetten, maar dan minder goed. De singles Run en 16 klinken op plaat wat inspiratieloos, vind ik (live zal het wel weer een feestje blijken), en van de andere songs blijft er niet eentje hangen. Ook niet in negatieve zin, trouwens.

Daarbovenop klokt de plaat ook nog 'ns af op amper een krap halfuurtje, en da 's niet lang. Dat vind ik op zich niet eens zo erg, maar dan hadden er wat knallers op mogen staan, wat mij betreft. Nu blijft het - die ene uitzondering daargelaten - wat zoutloos.

2,5 sterren

avatar van spinout
Ik woon in Hoogstraten, dus wil ik deze wel een kans geven. Was eigenlijk gewoon geïnteresseerd in het woordje "blues" in de titel, maar leuk dat de twee uit Hoogstraten komen.