The Steepwater Band - Turn of the Wheel (2020)

Blues / Rock
Label: Diamond Day

1. Turn of the Wheel (3:38)
  2. Trance (4:29)
  3. Running from the Storm (3:14)
  4. In the Dust Behind (3:37)
  5. That's Not the Way (4:59)
  6. Big Pictures (6:15)
  7. Please the Believer (4:08)
  8. Lost on You (3:50)
  9. Make It Right (4:31)
  10. Abandon Ship (3:51)
  11. The Peace You're Looking For (4:40)
Mssr Renard
Eerste indruk is goed.
Steepwater Band klinkt zoals gewoonlijk als een strakke barroom-rockband met de nodige blues- en boogie-invloeden.

Op deze plaat hoor ik zelfs wat ouderwetse Lynyrd Skynyrd terug. Erg fijn, er is een saxofoon, wat piano en veel slide en dubbele gitaarlijnen. Legendarisch is het niet, maar teleurstellend alleszins.

Review en cijfer volgen nog...

Mssr Renard
Het is uiteindelijk een ontzettend fijne plaat. Dit sympathieke viertal weet toch wel weer een erg fijne plaat neer te zetten. Meerwaarde van deze plaat is dat de band (lichtjes) experimenteert met wat extra instrumentarium, zo is de saxofoonsolo op That's Not the Way wel erg fraai te noemen.

Naast de saxofoon, laat de band zich vergezellen door toetsenist Chris Grove (ex-Survivor) die wat mooie orgel- en pianopartijen speelt en percussionist Freddy Gonzales. De kracht van de band is natuurlijk de strakke four-to-the-floor drumpartijen van Joe Winters, het uiterst smaakvolle dubbele gitaarspel van zanger Jeff Massey en Eric Saylors (bijvoorbeeld Big Pictures). Nieuwe bassist voor de band is Joe Bishop.

Hier en daar doet het lekker rauwe gitaarspel van de band wat denken aan ZZ Top. Maar de band zit toch meer in de southern rock-hoek dan in de bluesrock-hoek. Door de boogierock die ook wordt gespeeld doet de muziek ook wat denken aan Free, Bad Company en Bachman-Turner Overdrive.

Make it Right is dan weer zo een nummer die erg doet terug verlangen naar de 70's periode van Lynyrd Skynyrd. Echt een erg fijne southern rocker met een heerlijke wah-wah-solo.

Zo een song als Abandon Ship heeft dan weer een Neil Young-feel. Dit is ook niet raar, aangezien de stem van Jeff Massey wel een beetje Neil Young-stem heeft, maar dan wel wat vaster.

De band weet ook dat een korte plaat veel beter is dan een (veel te) lange plaat, en laat deze plaat gewoon drie kwartier duren. De productie is ook erg fijn. Een mooie balans tussen gruizig en helder.