Mijn eerste Ayler, en meteen al een moeilijk album. Ofwel is het de vermoeidheid, ofwel scheelt er wat met de mixage (bas en drums zitten teveel naar de voorgrond, terwijl trompet en sax in de diepte verdwijnen), ofwel is
‘The Hilversum Session’ gewoon een heel
hermetische set. Let wel, dat bedoel ik niet slecht: de muzikanten spelen niet elk op hun eigen eiland, en zoals Ik Doe Moeilijk al zei zitten de dialogen tussen Cherry en Ayler als gegoten. Alleen lijkt het alsof er verder niets meer bij kan, wat een behoorlijk “eng” effect met zich mee brengt.
Verder kan ik mijn gevoelens niet zo goed uitdrukken - genoeg dus over mijn psychologische ervaringen. Stilistisch sluit het album (denk ik) aan bij de vroege Ornette Coleman-albums. Ook hier zijn de composities immers opgebouwd via vraag en antwoord tussen sax en trompet, waarna één van beide instrumenten spectaculair een solo intuimelt.
Wat opvalt is dat noch Ayler, noch Cherry de drang voelen om het harmonisch materiaal "kapot te maken", en ze houden hun solo’s (ondanks alle expressie) behoorlijk verzorgd. Dat maakt
‘The Hilversum Session’ enerzijds heftig, maar tegelijk nog net
(ver)dragelijk.
Verder denk ik dat de tijd voor mij nog steeds niet rijp is wat betreft Coleman of Ayler. Doe mij maar een barokker album - al heeft sobere emotie ook zijn charme. Volgens mij is het slechts een kwestie van tijd vooraleer
‘The Hilversum Session’ me al zijn geheimen zal prijs geven.