Yellow Ostrich - Cosmos (2014)

1 stem

Label: Barsuk

1. Terrors (3:00)
  2. Neon Fists (3:17)
  3. Shades (3:47)
  4. My Moons (3:56)
  5. You Are the Stars (3:43)
  6. In the Dark (2:55)
  7. Any Wonder (3:42)
  8. How Do You Do It (3:04)
  9. Things Are Fallin' (5:07)
  10. Don't Be Afraid (4:25)
Is dit een concept album of toch niet ? Het laatste album van de band uit Brooklyn en ook het enige dat ik ken. In ieder geval is het album geïnspireerd door de serie Cosmos van de astronoom Carls Sagen , waar zeer existentiële zaken besproken worden. Zijn wij alleen in dit universum, hoe ver reikt de materie waarin we bestaan, zit er een architect achter het leven of toeval van chemische reacties ? Deze vragen worden vanuit verwondering door Alex Schaaf en consorten behandeld op deze plaat. Dus is het een ambitieuze plaat geworden.
Op zich klinkt de muziek verder goed en boeiend. Het is wat luchtig opgeklopte indiepop met prima zuivere samenzang. Maar het is toch veel doorwrochter dan andere bands die zich hier van bedienen en zo nu en dan zelfs een prog element a la Porcupine Tree. Afwisseling genoeg, soms met wat pathos gebracht, maar dat past wel bij het thema. Ook als je het thema verder niets vindt is er muzikaal genoeg te ontdekken.
Zoals ik al schreef, enige plaat die ik ken van deze rock (??) band, toevallig tegen aan gelopen. Maar bevalt me verder prima, zeker als afwisseling van het vele americana/folk wat ik op dit moment koop/draai.
Het is trouwens het album waar lid Jon Natchez (bas electronica etc, had gespeeld met Beirut en the Antler) niet meer bij was, zijn plaats werd ingenomen door Jared van Fleet en Zach Rose. Aan het eind van 2014 kwam er een berichtje op de Facebook pagina dat de band er mee stopte, wel een mooi laatste album achterlatend.