Iron Maiden - 2 Minutes to Midnight / Aces High (1990)

Label: EMI

1. 2 Minutes to Midnight (6:07)
  2. Rainbow's Gold (4:56)
  3. Mission from 'Arry (6:43)
  4. Aces High (4:33)
  5. King of Twilight (4:53)
  6. The Number of the Beast [Live] (4:59)
  7. Listen With Nicko! Part VI (9:46)
avatar van Edwynn
Deel 6 uit de First Ten Years serie zoals die in 1990 door Iron Maiden op de markt gebracht werd. Het bestaat uit de 2 Minutes To Midnight en de Aces High singles. Twee singles getrokken van het uit 1984 stammende Powerslave album.

Over Aces High en 2 Minutes To Midnight hoef ik het hier niet te hebben. Het zijn dezelfde versies zoals die ook op Powerslave voorkomen.

Rainbow's Gold is een cover van de meer interessante soort. Vind ik. Het origineel is terug te vinden op het enige en zelfgetitelde album van de nogal obscure progressieve rockband Beckett uit 1974. Ik kan me niet herinneren het origineel ooit gehoord te hebben. De mannen van Beckett waren vrienden van de Iron Maiden. Hun zanger Terry Slesser was ooit in de running om de positie van Paul Di'Anno over te nemen voordat Bruce Dickinson in beeld kwam. Ook is er een link met Hallowed Be Thy Name. De regel "And your bird she's singing, Catch my soul cause it's willing to fly away" lijkt wel erg veel op de regel "And though the end is near, i'm not sorry. Catch my soul cause it's willing to fly away" uit de afsluiter van het Number Of The Beast album.
Wat mij betreft een leuke song dus met enkele referenties naar de prille Maidenhistorie die beslist het beluisteren waard is.

Mission From 'Arry is een nonmuzikale track waarin een discussie te horen is naar aanleiding van een incident dat zich voordeed tijdens de World Piece Tour in Pennsylvania. Nicko McBrain deed een drumsolo. Omdat Steve Harris problemen had met zijn bas, vroeg hij een roadie om aan McBrain duidelijk te maken dat die zijn solo wat langer moest maken. Het was alleen niet de drumtech die precies wist hoe hij met McBrain moest communiceren tijdens het spel maar gewoon een boer die de drummer tijdens zijn solo op de schouder tikte en begon te blaten in zijn oor. McBrain werd furieus omdat zijn solo de mist inging en omdat hij de boodschap niet kon verstaan. Toen Harris duidelijk maakte dat hij die gast stuurde, kreeg hij de volle laag. Net toen de boel gesust was kwam Dickinson de backstage ruimte binnen met een lopende taperecorder in zijn achterzak en startte de discussie opnieuw. Dat gedeelte is hier terug te luisteren. Een hilarisch stukje backstage Maiden real life soap is het resultaat.

King Of Twilight is een nummer, of eigenlijk een samentrekking van twee nummers van Nektar. Het andere nummer is Cry In The Dark. Beide nummers stammen van het A Tab In The Ocean album uit 1972. Omdat ik de originelen pas veel later voor het eerst hoorde, kan ik goed leven met deze Maideninterpretatie. Het past enigszins een beetje bij wat er verder nog op Powerslave staat. Ook weer de moeite waard dunkt me.

Dan rest nog een liveversie van The Number Of The Beast. Die is afkomstig van de Dortmundshow voor de Duitse tv uit 1983. Diezelfde show die integraal aan de Early Days dvd is toegevoegd.

Op Listen With Nicko part VI gaat Nicko McBrain als een boer met kiespijn nog even in op het Mission From 'Arry incident.

Het is een vrij zeldzame serie geworden. Dat is jammer, want het zijn toch hele aardige documenten voor de fan die de originele maxisingles niet heeft.

avatar van B.Robertson
Vanmiddag een originele Aces High maxi-single voor betaalbaar tarief gekocht. Ben er blij mee, alleen het artwork al is legendarisch. Toeval wil dat ik vorige week net een dubbel-LP van Nektar heb opgescharreld waar King of Twilight ook opstaat. Rainbow's Gold ken ik ook wel, maar King of Twilight was net even wat meer favoriet. Geweldig progressief stuk. Als besluit nog een wat langzame opname van The Number of the Beast.