Het Italiaanse symphonische powermetal-gezelschap Moonlight Haze is hier op MusicMeter niet bekend, getuige 0 stemmen en 0 berichten. Tijd om hierin verandering te brengen, want Moonlight Haze is een fenomenale band!
Dat gemeld hebbende, zal ik niet ontkennen, dat Moonlight Haze vernieuwende dingen doet. Verre van! Deze band bewandeld de reeds al platgetreden paden van het genre, die al veel eerder bewandeld werden door vergelijkbare bands als Nightwish, Within Temptation, Epica, Lacuna Coil etc...
Maar dat maakt geen donder uit, want Moonlight Haze maakt veel goed, door met geweldige nummers aan te komen zetten, die eenmaal in je hoofd genesteld, er niet meer uit zullen komen. Daar zijn de songs te catchy voor. Althans, het overgrote deel van het materiaal vertegenwoordigd op deze tweede langspeler van deze productieve band, Lunaris, zijn echte oorwurmen.
Tel hierbij op het gedreven en enthousiaste spel van alle bandleden plus de geweldige, afwisselende zang van zangeres Chiara Tricarico en je hebt goud in handen.
Vooral Chiara steekt met kop en schouders boven de al fenomenaal spelende band uit. Haar prachtige uitstraling gecombineerd met vocalen waarin ze werkelijk alles beheerst, is waanzinnig. Ze steelt de show met haar charmerende zangstem, maar ze deinst er ook niet voor terug om af en toe ook rauw uit de hoek te komen, flinke uithalen te produceren (al dan niet met haar sopraanstem) en zelfs grunts, ook afkomstig van haar, zijn te horen. Al deze vocale kunsten bundelt ze op een magnifieke wijze samen in wat mij betreft het beste nummer van Lunaris, namelijk "The Dangerous Art of Overthinking", een episch en bombastisch nummer waar Moonlight Haze alles uit de kast trekt wat deze band zo geweldig maakt. Een waanzinnig en meeslepend nummer!
De rest van het materiaal doet er niet voor onder. Opener "Till the End" is pop-metal van de bovenste plank en "The Rabbit of the Moon" is oorstrelend mooi en catchy tegelijk en laat heel erg de Nightwish-invloeden naar boven komen (vooral "My Walden" komt in me op als ik dit nummer luister). Het refrein is zo ongelooflijk pakkend en memorabel dat de kans aanwezig is, dat het dagenlang in je hoofd kan blijven zitten. Niet vervelend overigens!
De ballad "Under Your Spell" is misschien muzikaal nogal voorspelbaar, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door wederom de prachtige zang van Chiara.
Het in het Italiaans gezongen "Enigma" is ook één van de paradepaardjes vertegenwoordigd op Lunaris: een avontuurlijk en episch nummer die tegelijk zeer pakkend klinkt en bomvol geweldige momenten zit. Dit nummer komt later terug in de Engels gezongen uitvoering, maar iets van de pracht en mystiek van de Italiaanse versie, mist dit nummer wel. Wat dat betreft mag Moonlight Haze vaker ervoor kiezen om Italiaanse lyrics te verwerken in hun nummers. Niet alleen komt de roots van de band daardoor beter naar voren, het onderscheid de band ook een beetje van de massa overige bands die zich in hetzelfde straatje begeven. Maar het is gelukkig niet het belangrijkste punt; de band doet zoveel goed dat het in dit geval een mooi extraatje is dat ze voor de verandering eens niet in het Engels zingen.
Het mooie van Lunaris is dat het songmateriaal ongelooflijk uitgebalanceerd klinkt. Nergens verveelt het album en keer op keer worden we getrakteerd op geweldige en aanstekelijke nummers.
Een ander hoogtepunt is bijvoorbeeld het grootse "Nameless City", een nummer wat zowaar ontzagwekkend klinkt, mede door het geweldige refrein en al die mooie momenten die voorbij komen binnen dit ruim 7 minuten durende epos. Schitterend gewoon!
De overige nummers doen er dus niet voor onder en zorgen ervoor dat deze tweede langspeler van Moonlight Haze een heerlijk, pakkend en afwisselend album is geworden die dus weliswaar nergens de prijs voor originaliteit gaat winnen. Wat dat betreft kan het zo zijn, dat daardoor de band een beetje ondergesneeuwd zou kunnen raken door de concurrentie. Ik bedoel, Nightwish hadden we al en daar borduurt de band flink op voort. Maar potverdomme, als je zulke geweldige nummers weet te schrijven als de heren en dame doen op dit album, dan ben ik gewoon om!
En zo concludeer ik dat Lunaris gewoon een topper van een album is. Sterker nog, stiekem heeft Moonlight Haze in hetzelfde jaar dat Nightwish hun langverwachte, meest recente langspeler op de markt heeft gebracht, hét album uitgebracht wat Nightwish eigenlijk had moeten uitbrengen. Want Lunaris blaast, met alle respect voor Nightwish (als we dan toch moeten gaan vergelijken), hun album Human. :II: Nature. volledig weg. En dat is een prestatie op zich.
Liefhebbers dus van Nightwish en de overige genoemde bands, twijfel niet en geef deze geweldige band de kans die ze met recht verdienen. Want alleen dit album al, is gewoonweg fantastisch. Check Lunaris dus gewoon uit! Toppertje!!