Dutch Treat - Tranquility (1977)

Jazz / Rock
Label: Polydor

1. Sans Parapluie (4:44)
  2. La Escala (3:20)
  3. Transistoriness (3:19)
  4. First Bird to Awake. First Bird to Sing (5:26)
  5. En Vitesse (2:48)
  6. Stereoscope (3:06)
  7. San Sebastian (3:58)
  8. Unexpected Tidings (5:21)
  9. Dew Is Falling (6:24)
Ik benoem deze 2 minuten uit Dew Is Falling als de mooiste Nederlandse gitaarsolo ooit. De gitarist is Hans Hollestelle. Dat mooie ronde geluid heet 'flanger'. Dutch Treat - Dew Is Falling - YouTube

avatar van gaucho
Hans Hollestelle? Bekend van Ekseption en Spin. Dat maakt me op zijn minst nieuwsgierig naar dit obscure album, dat destijds desondanks gewoon bij Polydor verscheen. Eenmalige release van een band die was opgebouwd rond bassist Wim Essed en toetsenist Jan Huydts. Ik vind met name die Fender Rhodes-piano hier soms prachtig klinken.

Verdraaid, het hele album staat op YouTube. Gisteravond even geluisterd en ik kan niet ontkennen dat het allemaal sfeer- en smaakvol gedaan is. Al vind ik het wel wat te 'mellow' om voor fusion door te kunnen gaan. Heel relaxed allemaal, en dat was, gezien de titel, ongetwijfeld de bedoeling van de heren. Als loungemuziek is het echter wel zeer geslaagd. Maar wat peper af en toe had toch wel gemogen...

Het vermelden waard is dat bij dit album leden van de Duitse band Prosper achter de knoppen zaten.
Prosper nam zelf het album Broken Door op. Helaas nog niet op musicmeter.nl. Maar wel op YT. Prosper - Broken Door 1975 FULL VINYL ALBUM - YouTube

Hans Hollestelle is vooral bekend van het intro van How Do You Do van Mouth & MacNeal.
Daarnaast speelde hij op honderden producties mee. Hier een opsomming onder credits. Hans Hollestelle | Discography | Discogs

Ik durf de stelling wel aan dat er in die tijd ook een soort van Nederlandse 'Wrecking Crew" heeft bestaan.
Met naast Hans en Jan Hollestelle ook bijvoorbeeld Louis Debij en Wim Essed.
Ik heb de namen niet compleet in kaart, feit blijft dat ik bij veel producties telkens weer dezelfde namen lees.