Genizys - Top Stories (2019)

1 stem

Polen
Dance / Electronic
Label: Spacesynth.ru

1. Top Stories (4:10)
  2. Firestarter (4:54)
  3. Time Portal (5:40)
  4. Base Jumper (4:42)
  5. Back to the Future (5:56)
  6. Regeneration (5:52)
  7. Black Star (4:51)
  8. Real Inspirations (4:57)
  9. Fearless (5:53)
  10. Special Touch (4:31)
avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Heel bijzonder dit plaatje. Nee, niet qua originaliteit. Zeer zeker niet. Maar wel bijzonder omdat dit album qua muziek zwaar leunt op Future Generation van Laserdance.

En nu moet me iets van het hart: dit album had eigenlijk hét album moeten zijn waarmee Laserdance in 2016 hun comeback mee vierden, namelijk Force of Order.
Force of Order werd namelijk een beetje gelanceerd als Future Generation II. In die zin dat Michiel van der Kuy qua sound zo dicht mogelijk bij hun debuutplaat wilden komen. Op Force of Order worden zelfs praktisch dezelfde keyboards gebruikt als op hun debuut. Ik vind persoonlijk dat Laserdance niet helemaal is geslaagd daarin. Force of Order was een redelijke, maar geen opzienbarende comeback-plaat.

Echter is het niet Laserdance, maar Genizys oftewel het Poolse duo bestaande uit vader en zoon Janusz en Marcin Golesz, die met Top Stories dé Laserdance-plaat afleveren die Laserdance eigenlijk had moeten maken na hun comeback.
Niet alleen klinkt Top Stories daadwerkelijk als het broertje van Future Generation, het ís in grote lijnen ook zwaar beïnvloedt op de composities van Laserdance's debuut-LP. Precies dezelfde instrumenten lijken hier gebruikt te zijn, exact dezelfde sound wordt gehanteerd. Zelfs qua composities en songtitels zijn er verwijzingen naar de nummers op Future Generation. Ook het artwork doet sterk refereren. En Genizys weet ook nog eens helemaal geen verkeerde composities te schrijven, puur in die vermaarde Italo Dance-stijl, ook wel spacesynth of synthdance genoemd.

Aangezien ik bij tijd en wijlen het erg leuk vind om naar dit soort muziek te luisteren en ik toch een zwak heb voor Laserdance, is het erg leuk om in korte tijd twee zeer fatsoenlijke spacesynth-albums te hebben mogen leren kennen. Deze Top Stories van Genizys en het onlangs verschenen NeoSpace - Revelation Tour (2020), zijn binnen het genre twee erg leuke releases die, ondanks de Laserdance-stempel, ook prima op zichzelf staan. En ook dit album is een leuke zoethouder totdat Laserdance eventueel met een nieuw album komt. En mocht dat uiteindelijk niet meer gebeuren, dan houd zo'n act als Genizys het genre levend. Sterker nog, er is al aangekondigd dat er op korte termijn een tweede album gaat verschijnen van ze, die als titel The Secret of the Ages met zich mee gaat krijgen.

Een dikke 3,5 voor deze hele leuke Top Stories die qua niveau nét niet de impact van Future Generation haalt, maar wel erg dichtbij komt! En we nemen het gewoon maar voor lief, dat dit praktisch jatwerk lijkt. Dat maakt binnen dit genre eigenlijk weinig tot niets uit! En het legendarische gezegde 'beter goed gejat dan slecht verzonnen' is hier vanzelfsprekend op zijn plaats. En ik vind het stiekem wel heel erg fijn dat er acts zijn die een bepaalde sound van weleer weer helemaal weten terug te halen.